nieuws

Roken in kleine cafés langer gedoogd

Café

Minister Ab Klink verlengt de boetevrije periode voor rokende café. Dit omdat het onderzoek van minister Klink naar ventilatiemogelijkheden nog loopt.

Roken in kleine cafés langer gedoogd

Bijna driekwart van de horecagelegenheden heeft binnen of buiten een voorziening voor rokers. Er loopt nog een onderzoek naar ventilatiemogelijkheden voor kleine cafés die minder makkelijk een afgesloten rookruimte kunnen maken.

Zolang dat onderzoek loopt, krijgen kleine horecagelegenheden geen boetes voor het overtreden van het rookverbod. Dat blijkt dinsdag uit een rapportage van minister Ab Klink (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer over een jaar rookverbod.

Rechterlijke uitspraken

De invoering van de rookvrije horeca heeft volgens hem geleid tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in horecagelegenheden. De concentratie fijn stof is negen keer lager dan daarvoor. Ook zijn meer mensen met succes gestopt met roken.

De naleving van het rookverbod is volgens Klink in het algemeen hoog. Bij cafés en discotheken ligt de naleving lager. Dit komt volgens de bewindsman door de rechterlijke uitspraken over horecagelegenheden zonder personeel en het tijdelijk opschorten van de handhaving voor deze groep.

Reageer op dit artikel