nieuws

Rookverbod op terras

Café

Het Belgische café La Bas in Diest heeft op eigen initiatief het rookverbod doorgetrokken naar het terras. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het café heeft daarmee een primeur in Vlaanderen.

Rookverbod op terras

Roken past volgens uitbaters Brenda Jacobs en Stijn Vankrunkelsven niet in de filosofie van hun zaak. ‘Wij serveren vaak verse sapjes en soepen’, zegt Brenda. ‘Gezondheid staat centraal, en daar past de dichte mist van een dampende sigaret natuurlijk niet bij. Die lijn hebben we nu ook doorgetrokken naar ons terras.’

Reacties van boze rokers komen nog maar sporadisch voor. ‘De meeste klanten zijn blij dat ze hier in de gezonde buitenlucht een koffie of een smoothie kunnen drinken.’

Het rookvrije terras van La Bas is een unicum in Vlaanderen. ‘Ik heb geen weet van andere cafés die de sigaret ook van het terras bannen’, zegt Jan De Haes, de voorzitter van Ho.Re.Ca Vlaanderen in het Nieuwsblad. ‘Het is natuurlijk een erg drastische maatregel, maar ik kan me voorstellen dat het een commercieel succes is. Sinds het rookverbod in restaurants en tavernes van kracht is, zoeken heel wat rokers het terras op. Misschien zijn de niet-rokers daar inderdaad niet mee gediend.’

Reageer op dit artikel