nieuws

‘Smoeskroegen’ krijgen gerichte rookcontrole

Café

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bezoeken gericht cafés die denken manieren te hebben gevonden om het rookverbod te ontlopen. Deze ‘smoeskroegen’ riskeren een boete van 300 euro.

‘Smoeskroegen’ krijgen gerichte rookcontrole

Dat heeft een woordvoerster van de VWA zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Een van de initiatieven die de VWA op het oog heeft is de zogenoemde Rokerskerk. Afgelopen woensdag heeft een café in Alkmaar zich daarbij aangesloten. De Rokerskerk bedrijft haar religie naar eigen zeggen vanuit de goddelijke drie-eenheid van rook, vuur en as en vereert haar god door in het gebedshuis te roken. In het café denken parochianen nu legaal een sigaretje te kunnen roken.

Ook hebben enkele kroegen zich omgedoopt tot rookvereniging. Mensen die het café in willen, moeten eerst lid worden. Eenmaal binnen mogen ze gewoon roken. Volgens de VWA hebben de Rokerskerk en die verenigingen nog steeds een horecabestemming.

Café ’t Jachthoes aan de Brusselseweg in Maastricht is zo’n kroeg die zichzelf heeft getransformeerd tot rookvereniging. Eigenaar Bo Tilly heeft nog geen bezoek van de VWA gehad, maar liet zaterdag weten dat de controleurs van de VWA er alleen binnenmogen als ze eerst lid worden.

‘Ik wil niet dat mensen worden blootgesteld aan rook als ze daar niet tegen kunnen’, zei hij strijdvaardig. Hij noemde de controleurs broodrovers. Zijn rookvereniging telt inmiddels achthonderd leden. ‘Het is hier nog nooit zo druk geweest’.

Het rookverbod in de horeca ging op 1 juli in. De dienst wil dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden uitvoeren. Daarvoor worden tweehonderd controleurs in het hele land ingezet.

Bekijk alles over het rookverbod op onze rookpagina