nieuws

Sonnema viert 150 jarig bestaan

Café

Sonnema vierde op 15 juni haar 150 jarig jubileum. Ex-schaatser Rintje Ritsma onthulde als rasechte Fries de voorgevel van het vernieuwde bezoekerscentrum in Bolsward, dat ter gelegenheid van dit jubileum een grondige facelift onderging.

Sonnema viert 150 jarig bestaan

Het logo van Sonnema is op de voorgevel uitgebeeld in een frosted glass-vorm. Dat geeft een subtiele aanblik in verband met het beschermd stadsgezicht, maar kon zo toch heel groot worden aangebracht. De glaspanelen aan de zijkant van het pand, waarvan de grootste 18 bij 5 meter is, tonen de kruidenrand die ook op de Berenburg-fles te zien is. Een echte eyecatcher.

Op het jubileumfeest werd ook de 1,5 liter fles Sonnema Berenburg gepresenteerd die Sonnema speciaal voor haar 150ste verjaardag liet bottelen. Sonnema maakt de oudste Berenburg volgens goed bewaard recept en is daarmee marktleider.

Historie

Het begon 150 jaar geleden met de eigenzinnige Friese herbergier Fedde Sonnema. Hij werd geïnspireerd door kruidenpakketjes uit Amsterdam die skûtsje schippers mee naar Friesland voeren. Hij maakte in 1860 zijn eigen receptuur Berenburg en verkocht de drank veelvuldig in zijn herberg. Aan het recept is 150 jaar niet meer getornd. De basis van de drank bestaat nog altijd uit tientallen geheime kruiden, waaronder sandelhout, duizendguldenkruid, esblad en oranjeschillen.

Reageer op dit artikel