nieuws

Starbucks serveert Fairtrade espresso in Europa

Café

Vanaf vandaag serveren alle Starbucks vestigingen in heel Europa (NASDAQ: SBUX) 100% Fairtrade gecertificeerde en Starbucks(TM) Shared Planet(TM) espresso en dranken op espressobasis.

Starbucks serveert Fairtrade espresso in Europa

De meer dan vier miljoen klanten in de regio die Starbucks wekelijks verwelkomt, kunnen nu genieten van een Fairtrade gecertificeerde espresso, cappuccino, of koffie verkeerd en tegelijkertijd kleine boeren en hun gemeenschappen helpen ondersteunen in ontwikkelingslanden.

Starbucks is al de grootste inkoper van Fairtrade koffie ter wereld. De stap naar uitsluitend Fairtrade gecertificeerde espresso in Europa, het Midden-Oosten en Afrika draagt bij aan de jaarlijkse premie die Starbucks afdraagt van naar schatting meer dan EUR 2.600.000. Deze premie kunnen kleine koffieboeren investeren in gemeenschapsprojecten.

‘Starbucks heeft echt een voortrekkersrol in de koffieindustrie door zijn wereldwijde schaal op een goede manier in te zetten. Deze nieuwe stap in onze samenwerking, die overigens al tien jaar geleden begon, zal het bereik van Fairtrade vergroten en een positief effect hebben op tienduizenden boeren. Zij hebben Fairtrade harder nodig dan ooit, en ook in deze tijden van economische tegenwind blijven mensen trouw aan hun ethische waarden en aan Fairtrade. Vanaf vandaag kunnen zij genieten van Fairtrade terwijl ze een kop van hun favoriete Starbucks koffie drinken,’ aldus Peter d’Angremond, Directeur van Stichting Max Havelaar.

‘In 2009 kocht Starbucks bijna 18 miljoen kilo Fairtrade Certified koffie. We hebben ons doel bereikt om over het afgelopen jaar onze Fairtrade inkopen te verdubbelen,’ aldus Buck Hendrix, president Starbucks Europa, het Midden-Oosten en Afrika. ‘Het gebruik van 100% Fairtrade gecertificeerde koffie voor onze Starbucks espresso is maar één aspect van onze samenwerking. We delen ook onze collectieve kennis over het verantwoord gebruik van bronnen om het levensonderhoud van koffieboeren te verbeteren en om de beschikbaarheid van de hoogste kwaliteit koffie te garanderen. Van het inspecteren van de plantages tot programma’s om boeren te helpen hun koffiekwaliteit en milieugebruik te verbeteren, maar ook met leningen. Het werk dat we samen doen stopt zeker niet na het plaatsen van het Fairtrade keurmerk op onze kopjes,’ aldus Hendrix.

Starbucks(R) Fairtrade Certified Espresso Roast komt grotendeels uit Zuid-Amerika, met name uit Guatemala, Costa Rica en Peru. Het zullen deze boerengemeenschappen zijn die het snelst zullen profiteren, maar andere producenten zullen volgen.

Carlos Vargas Leiton, financieel manager van Coopetarrazú, een organisatie van 2.600 boeren in Costa Rica, waaronder 457 vrouwen die hun families alleen onderhouden, zegt: ”Wij hebben een lange en succesvolle handelsrelatie met Starbucks en juichen hun nauwere samenwerking met Fairtrade toe. Wij profiteren van gegarandeerde minimumprijzen en Fairtrade premies waardoor we onze toekomst met meer vertrouwen kunnen plannen. Wij investeren de premies in het milieu en in sociale programma’s om het welzijn van onze leden en de gemeenschap te verbeteren, zoals gezondheids- en onderwijsinitiatieven voor de vrouwen van de boeren, met een directe impact op meer dan 50.000 mensen.’