nieuws

‘Uw bestelling zelf halen

Café

Niet alle terrassen voldoen aan de criteria om te worden opgenomen in de Terras Top 100. Omdat er niet bediend wordt bijvoorbeeld, of omdat in plaats van meubilair slechts een bouwput werd aangetroffen. De jury maakte onderweg heel wat mee.

‘Uw bestelling zelf halen

Het stond niet als zodanig in de criteria omschreven, maar terrassen waar de gast zijn eten en drinken zelf moet halen, komen niet in aanmerking voor een plaatsje in de Terras Top 100. De verkiezing wil vooral het gastheerschap op het terras onder de aandacht brengen. Het belang van het vragen naar een tweede consumptie en de persoonlijke verzorging van het personeel.

Vertigo in het Amsterdamse Vondelpark mag dan prachtig gelegen en populair bij veel gasten zijn, dat je naar binnen moet om de bestelling te plaatsen en te halen, zorgt ervoor dat dit bedrijf niet in aanmerking komt voor een plekje in deze lijst.

Wat bij een aantal bedrijven zoveel minpunten opleverde dat ze niet in de lijst zijn opgenomen, was dat de onderzoekers een gesloten terras aantroffen waar dat volgens de opgegeven openingstijden niet het geval zou moeten zijn. Bij één bedrijf was net een grote verbouwing van het terras aan de gang. Het zal er inmiddels prachtig uitzien, maar onze onderzoekers stuitten op een bouwput toen ze er iets wilden bestellen.

Andere terrassen waren weer net te hoogdrempelig. Menig hotel of restaurant beschikt over een fraai terras, maar dat moet je als gast dan wel weten. Vanaf de straat is er niets van te zien. Eerst moet de gast het gebouw door, om pas dan op de binnenplaats met buitenmeubilair uit te komen. Voor veel gasten een niet te nemen drempel. Sommige bedrijven wijzen met een bord voor de deur op de aanwezigheid van het achterterras. Hoogdrempeligheid werd ook in de hand gewerkt door hoge prijzen. €3,50 voor een ‘frisje’ is fors te noemen.

Nogal wat restaurants kwamen niet in aanmerking voor een notering vanwege het gesloten karakter van hun terras. Het was alleen ’s avonds open, of alleen voor lunch en diner of op reservering. En na 17.00 uur zijn geen kleine hapjes en een drankje meer te bestellen, maar alleen diner.

Verschillende malen troffen de onderzoekers een terras aan dat op dat moment volledig was afgehuurd voor een besloten partij of receptie. Evenmin laagdrempelig. En dat geldt ook voor dat Zuid-Limburgse thermenbad. Een pracht van een locatie, maar onze ‘mystery shopper’ was de enige gast die niet in badkleding rondliep.

Een andere belangrijke reden dat zaken buiten de boot vielen, was de geringe omvang van hun terras. De snackbar met drie tafeltjes voor de deur kwam daardoor, hoe goed we ook werden geholpen, niet in de lijst terecht.

Meer over de Terras Top-100:

Bekijk de complete Terras Top-100 in ons terrasdossier