nieuws

Versoepeling rookverbod is niet genoeg

Café

Een Rotterdamse website meldde vandaag dat ongeveer 200 Rotterdamse cafés in hun bestaan worden bedreigd, mede door het rookverbod. Volgens Rotterdam actiecomité ‘Gastvrij’, is er nu sprake van oneerlijke concurrentie, omdat alleen de eenmanszaken zonder personeel ontzien worden.

Versoepeling rookverbod is niet genoeg

De cafés die op de rand van faillissement balanceren, hebben last van de economische crisis, lastenverhoging, de gemeentelijke overheid en het rookverbod. Het actiecomité ‘Gastvrij’ hoopt het rookverbod nog verder kunnen te verzachten. ‘Gebeurt dit niet, dan betekent didt de nekslag voor talloze kroegen en het ontslag van honderden personeelsleden’, zegt één van de betrokken ondernemers tegen echo.nl.

Volgens de leden van het actiecomité is er sprake van oneerlijke concurrentie als alleen de eenmanszaken zonder personeel ontzien worden in de versoepeling van het rookverbod. ‘Er moet een definitieve oplossing komen voor de hele horeca. Eigenaren moeten democratisch kiezen of ze rookcafé of niet-rookcafé willen zijn. Anders kan je nog voor het einde van het jaar talloze zaken sluiten.’

Het comité zegt dus dat buurtcafés in hun bestaan worden bedreigd, ook buiten Rotterdam. Om dit probleem aan te pakken, zetten zij een handtekeningenactie op. ‘We willen uiteindelijk een miljoen ondertekenaars. Het café is meer dan honderd jaar een sociale ontmoetingsplaats, waar de overheid met zijn handen vanaf moet blijven.’

Reageer op dit artikel