nieuws

VWA hervat rookcontrole kleine horeca

Café

Kleine horecazaken zonder personeel worden sinds afgelopen weekeind weer gecontroleerd op het naleven van het rookverbod. Dat bevestigt een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die de controles uitvoert.

VWA hervat rookcontrole kleine horeca

Volgens de woordvoerder is het niet zo dat de controleurs zich nu volop storten op de kleine kroegen zonder personeel, maar wordt weer gecontroleerd zoals dat in eerste instantie gebeurde.

Het besluit weer te gaan handhaven volgt op de uitspraak van de Hoge Raad die op dinsdag 23 februari bepaalde dat het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli 2008 van kracht is, ook geldt voor cafés zonder personeel.

De controles in de kleine cafés werden afgelopen zomer tijdelijk opgeschort nadat de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden café-eigenaren in Breda en Groningen vrijspraken van overtreding van het verbod. Daarna kwamen in steeds meer kroegen de asbakken weer op tafel.

Of en hoeveel boetes sinds afgelopen weekeinde zijn uitgedeeld aan kleine kroegen, weet de woordvoerder van de VWA nog niet.