nieuws

VWA tevreden met harde aanpak Klink

Café

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is tevreden met de dinsdag aangekondigde hardere aanpak van rookcafés. De overheidsdienst denkt meer mogelijkheden te hebben om het wettelijk rookverbod in de Nederlandse horeca te handhaven.

VWA tevreden met harde aanpak Klink

Dat zei een woordvoerder van de VWA dinsdag.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat overtreders van het rookverbod te maken krijgen met lik-op-stukbeleid waarbij justitie wordt ingeschakeld.

De Voedsel en Waren Autoriteit wilde dinsdag niet inhoudelijk reageren op het standpunt van de minister. De VWA is een inspectiedienst die in opdracht van de minister de wet uitvoert.

‘We zijn wel content met de nieuwe mogelijkheden om de wet te handhaven’, aldus de woordvoerder. De dienst denkt de hardere aanpak te kunnen uitvoeren zonder uitbreiding van het aantal controleurs.

De VWA-controleurs blijven zich de komende tijd concentreren op de cafés en bars omdat daar de meeste overtredingen worden gepleegd. Ook zullen de controles zich richten op locaties waar het verzet tegen het rookverbod groot is. ‘We lezen ook de kranten’, aldus de woordvoerder.

De aankondiging van minister Klink dat er ook politie mee mag bij eventuele risicovolle controles, is niet nieuw voor de VWA. ‘Die mogelijkheid hadden we al.’