nieuws

Eigenaar club aangehouden na dramatische horecabrand

Café

De eigenaar van de Braziliaanse nachtclub Kiss in de stad Santa Maria waar afgelopen weekend 230 mensen omkwamen als gevolg van een brand, is aangehouden. Bij de dramatische horecabrand kwamen vooral veel jongeren om.

Eigenaar club aangehouden na dramatische horecabrand

Brazilië was maandag in rouw, nadat dit weekeinde 230 mensen waren omgekomen in de nachtclub Kiss in de stad Santa Maria. Ruim 80 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Dertig van hen zouden er ernstig aan toe zijn. Onder de slachtoffers waren vooral veel jongeren. Maandag werden onder grote belangstelling slachtoffers van het inferno begraven.

De Braziliaanse politie heeft maandag een van de eigenaren van de nachtclub en een beveiligingsbeambte aangehouden voor ondervraging. Naar een andere mede-eigenaar wordt nog gezocht. Ook twee muzikanten zijn aangehouden.

Naar verluidt ontstond de brand in de nacht van zaterdag op zondag, toen de zanger van een optredende 5-koppige band vuurwerk ontstak op het podium. Vervolgens vatte het isolatiemateriaal aan het plafond vlam. De accordeonspeler van de band kwam ook om.

De politie is een onderzoek begonnen. Naar verluidt was maar één uitgang beschikbaar, waardoor iedereen in paniek naar buiten wilde. Ooggetuigen zeiden dat uitsmijters eerst nog de mensen tegenhielden om te voorkomen dat ze weggingen zonder te betalen. De nooduitgangen zouden op slot zijn geweest. De brand ging gepaard met giftige rook. De meeste slachtoffers zouden zijn overleden door rookverstikking.

De Braziliaanse regering heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. In de stad Santa Maria zelf zijn 30 dagen van rouw afgekondigd.

In de hoofdstad Brasilia is een feestelijke ceremonie uitgesteld die maandag zou worden gehouden ter markering van de 500 dagen die nog resten voor het begin van het WK voetbal in Brazilië. Presidente Dilma Rousseff, die zondag een bezoek aan Chili afbrak, bezocht samen met leden van haar kabinet gewonden in het lokale ziekenhuis.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel