nieuws

16- en 17-jarigen niet meer welkom in cafés

Café

Joris Prinsen van Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat cafés in de landelijke gebieden jongeren van 16 en 17 volgend jaar niet meer binnenlaten. De woordvoerder van de branchevereniging laat dit weten tegenover het ANP, dat hem zaterdag 9 november vroeg naar de gevolgen van de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar.

16- en 17-jarigen niet meer welkom in cafés

In de landelijke gebieden zullen cafés jongeren van 16 en 17, die nu nog wel mogen drinken, niet meer binnenlaten, aldus woordvoerder Joris Prinsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zaterdag 9 november.

Alcoholvrij bier en polsbandjes

In steden gaan kroegen andere oplossingen bedenken, zoals het aanbieden van meer soorten frisdrank en alcoholvrij bier en het invoeren van polsbandjes en frismunten.

Discotheken kunnen bijvoorbeeld de vrijdagavond reserveren voor 18-minners en de zaterdagavond voor boven de 18.

Gemeenten

De leeftijdsgrens voor alcohol gaat op 1 januari omhoog. Volgens Prinssen zijn ondernemers er al veel meer mee bezig dan de gemeenten.

Veel caféhouders vragen zich af wanneer de overheid met een campagne komt om jongeren op de verandering te wijzen.

Zuipketen

Prinsen houdt er rekening mee dat er een toename zal zijn van het aantal zogeheten zuipketen, waar jongeren hun eigen drank meenemen en opdrinken.

Ook zal er meer overlast op straat zijn, door jongeren van 16 en 17 die de kroeg niet meer in komen.

Ouders

Sommige gemeenten, zoals Hardenberg en Opheusden, hebben ouders een brief gestuurd om ze op het drankverbod voor hun kinderen te wijzen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel