nieuws

Duitse strijd om naam Bavaria naar climax

Café

Bavaria stapt naar het grondwettelijk hof van Duitsland om bij onze oosterburen bier te kunnen blijven slijten. De Nederlandse brouwer wil daarmee voorkomen dat het voortaan geen bier onder de naam Bavaria meer mag verkopen op de Duitse markt.

Duitse strijd om naam Bavaria naar climax

De afgelopen jaren verloor Bavaria zaken hierover die liepen bij gerechtelijke instanties in Duitsland. Deze week wees het Duitse federale gerechtshof in Karlsruhe de bezwaren van het bedrijf uit het Brabantse Lieshout tegen deze uitspraken van de hand.

Deelstaat Beieren

Beierse brouwers klagen al jaren dat de merknaam van het Nederlandse biermerk misleidend is.

De deelstaat Beieren, het thuisland van de bekende Oktoberfeesten, wordt in verschillende talen, waaronder het Engels, ook Bavaria genoemd.

Juridische strijd

Volgens verschillende Duitse media is met de afwijzing van het federale gerechtshof een eind gekomen aan de juridische strijd tussen Bavaria en de zogeheten Bayerischer Brauerbund.

Maar volgens Bavaria is bij dat besluit de Duitse en Europese wetgeving niet goed toegepast. Daarom wil de brouwer dat het grondwettelijk hof hierover een constitutioneel oordeel geeft.

Principe

‘Duitsland is niet een ontzettend groot afzetgebied voor Bavaria, maar het is voor ons een belangrijke principiële discussie.’

Een Bavaria-zegsvrouw benadrukt dat de benaming Bayerisch Bier pas in 2001 als beschermde geografische aanduiding werd geregistreerd, terwijl Bavaria al sinds 1995 een beschermd merk is in Duitsland.

Europees Hof

Daarnaast wijst ze erop dat Bavaria in verschillende andere landen, waar de Duitse brouwersbond ook rechtszaken had aangespannen, wel gelijk heeft gekregen van de rechter.

Ook het Europees Hof heeft volgens de woordvoerster eerder in het voordeel van Bavaria beslist.

Verklaring naam

De naam van het Nederlandse brouwhuis dateert overigens uit de jaren 20 van de vorige eeuw en is volgens Bavaria een verwijzing naar de van oorsprong Beierse brouwmethode die ten grondslag ligt aan het brouwen van pils.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel