nieuws

‘Praatverbod hectoliterkorting mag

Café

Het contractueel vastleggen dat caféondernemers van bierbrouwers niet mogen praten over de hoogte van de hectoliterkorting is toegestaan. Voorwaarde is wel dat beide partijen het eens zijn over de zwijgplicht.

‘Praatverbod hectoliterkorting mag

Dat meldt horeca-advocaat Raoul Meester van Meester Advocaten uit Amsterdam. Meester laat dit desgevraagd weten na het oplaaien van het bierdebat afgelopen jaar waarin Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de strijd aangaat met de brouwers.

‘Het is niet gebruikelijk binnen de biermarkt om een ondernemer te verbieden te praten over de hoogte van hectoliterkorting. In ieder geval niet contractueel. Wel wordt er vaak mondeling aangegeven liever niet over de hectoliterkortingen te praten’, aldus Meester.

Niet eenzijdig

Op grond van het beginsel van de contractvrijheid zou een dergelijk verbod volgens Meester in beginsel rechtsgeldig zijn. ‘Dat zou dan wel uitdrukkelijk tussen partijen moeten zijn overeengekomen. Een eenzijdige mededeling van de brouwerij dat er niet over bierkortingen gesproken mag worden is natuurlijk onzin’, stelt Meester.

Over de hoogte van de hectoliterkorting wordt al jaren geheimzinnig gedaan. Uit een recente poll op MissetHoreca.nl blijkt dat 62,5 procent van de horecaondernemers de hoogte van de hectoliterkorting niet deelt met collega’s.

Reageer op dit artikel