nieuws

Fred & Douwe Doetinchem en Deventer failliet

Café

Fred & Douwe City Lounge is failliet. Eigenaar Frederik Lindenhovius laat tegenover Misset Horeca weten dat hij maandag 16 december het faillissement van de zaken in Doetinchem en Deventer heeft aangevraagd.

Fred & Douwe Doetinchem en Deventer failliet

Lindenhovius geeft aan dat Fred & Douwe, evenals zoveel horecabedrijven, te kampen kreeg met teruglopende omzetten. ‘En helaas is het niet gelukt om de kosten mee te laten dalen. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik maandag het faillissement voor Fred & Douwe heb moeten aanvragen. Voor zowel het filiaal in Doetinchem als in Deventer.’ Fred & Douwe is daarnaast al langere tijd in een juridische strijd verwikkeld met Hotel De Graafschap, waarmee het een pand deelt, over de huur. Lindenhovius: ‘De jurdische kosten die dat met zich meebracht bleken uiteindelijk ook te hoog om nog langer op te brengen.’

Doorstart

In december 2010 ging Fred & Douwe in Enschede al failliet. Dat bedrijf maakte destijds een doorstart onder nieuwe eigenaren. Of de filialen in Doetinchem en Deventer een doorstart maken is nog niet bekend. Dat ligt nog bij de curator. Beide filialen waren op de dag van de faillissementsaanvraag (verplicht) gesloten, maar zijn inmiddels, onder verantwoording van de curator, open.

Curator

Curator Hans Grootjans uit Doetinchem is momenteel bezig met het inventariseren. ‘Dat is nog niet makkelijk, want ook de boekhouder is failliet. Maar inmiddels heb ik wel goede hoop op een doorstart. Voor Doetinchem sowieso. Daarvoor ben ik al met een aantal partijen in gesprek. Het is natuurlijk een bekend pand, hartje centrum, daar is altijd wel belangstelling voor.’ Ook voor het filiaal in Deventer is interesse. Grootjans: ‘Daar voor ben ik nu in gesprek met één partij, om te kijken hoe serieus die belangstelling is.’

Tussenhuur

Grootjans hoopt de verkoop voor de kerst rond te hebben. ‘Dat zou mooi zijn. Het zijn toch drukke tijden voor de horeca. Maar ik geef toe dat het kort dag is, dus ik hoop ‘t, maar anders toch zeker voor oud en nieuw.’ Behalve met nieuwe partijen, zit de curator ook met brouwer Heineken om tafel die bij de panden in zowel Deventer als Doetinchem als tussenhuurder betrokken is.

Vernieuwend

In december 2002 opende Fred & Douwe haar vernieuwende horecaconcept in Doetinchem. De citylounge was een schot in de roos met haar uitgebreide assortiment aan koffies en bieren. Ook het terras met loungemeubilair, vooroplopend in die tijd, kon op veel waardering rekenen. Fred & Douwe gooide dan ook regelmatig hoge ogen in de Misset Horeca Terras Top 100. In 2006 opende een tweede filiaal van Fred & Douwe in Deventer.

Reageer op dit artikel