nieuws

Clean Air Nederland eist afschaffing rookruimtes horeca

Café 4623

Clean Air Nederland (CAN) start donderdagmorgen 23 juni in Den Haag een rechtszaak tegen de Staat, waarin ze eist dat rookruimtes in de horeca worden afgeschaft.

Clean Air Nederland eist afschaffing rookruimtes horeca

Doel van deze procedure is het afschaffen van rookruimtes in de horeca om zo het rookverbod in de gehele horecasector verder door te trekken. De organisatie beroept zich op een verdrag met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van roken. Daarin is opgenomen dat lidstaten hun burgers moeten beschermen tegen tabaksrook in onder meer openbare ruimtes.

Overeenkomst

‘Deze overeenkomst vereist een actieve opstelling van de overheid om het gebruik van tabak te ontmoedigen’, zegt CAN. ‘De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca. De aanwezigheid van rookruimtes druist lijnrecht in tegen de verplichtingen op grond van dit door Nederland ondertekende verdrag.’

uitspraak Hoge Raad

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat. ‘Dat brengt een gezondheidsrisico voor iedereen met zich mee.’

Reactie KHN

Volgens KHN voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. ‘Wij hebben goede hoop dat de rookruimtes kunnen worden behouden. Anders zou je ook de rookruimtes bij bijvoorbeeld bedrijven en instanties moeten afschaffen’, aldus de zegsman. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

Toename rookruimtes

Het aantal rookruimtes in de horeca is toegenomen. ‘Rookruimtes faciliteren niet enkel het roken, maar stimuleren ook het roken: zien roken doet roken’, zo stelt CAN. Ook zwerfrook zorgt voor overlast en is een gezondheidsrisico, vervolgt de organisatie.

Concurrentie voor horeca

CAN ziet de rookruimte voor horecaondernemers zonder mogelijkheid voor een rookruimte als een vorm van oneerlijke concurrentie. ‘Met name omdat sommige rookruimtes even groot en aantrekkelijk zijn als de horecagelegenheid zelf.’

Roken op het terras

Niet alleen de rookruimtes liggen onder vuur,  de horeca moet er serieus rekening mee houden dat ook roken op het terras straks niet meer is toegestaan. Dat is de overtuiging van trainer, adviseur en trendwatcher in horeca en gastvrijheid Wouter Verkerk. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de buitenruimte rookvrij wordt.

 

Reageer op dit artikel