nieuws

KHN ‘teleurgesteld’ in uitspraak rookruimtes

Café 4295

In een eerste reactie laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van het hof in Den Haag. Dat bepaalde vandaag dat rookruimtes niet langer mogen in de horeca. ‘Gaat ten koste van de gastvrijheid en vele tienduizenden euro’s investeringen worden teniet gedaan.’

KHN ‘teleurgesteld’ in uitspraak rookruimtes

Rookruimtes zijn in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag, dinsdag 13 februari in een zaak die aangespannen was door niet-rokersclub CAN. ‘Teleurstellend’, reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie.

‘Kwart 18-plussers rookt’

‘We moeten de uitspraak natuurlijk nog even goed bestuderen’, aldus woordvoerder Bernadet Naber. ‘Het nieuws is nog vers. Maar van wat we er nu van weten is onze eerste reactie dat we teleurgesteld zijn. De horeca is een gastvrijheidsbranche. Een kwart van de Nederlanders boven de 18 jaar rookt wel eens. Voor hen wil je dan ook die mogelijkheid bieden.’

‘Investering in rookruimtes teniet gedaan’

Rookruimtes verbodenIn augustus 2016 hield Misset Horeca al een enquête, waaruit bleek dat een eventueel verbod op rookruimtes desastreus zou zijn voor de horeca. Naber: ‘Het is natuurlijk een hard gelag dat investeringen van duizenden euro’s teniet gedaan zouden worden door deze uitspraak.’

Zoals eerder aangegeven gaat Koninklijke Horeca Nederland de uitspraak verder bestuderen. Naber: ‘En wat gaat het ministerie doen? En gaat de NVWA direct controleren? Er zijn nog een boel vragen die onbeantwoord zijn.’

‘Onrust zal toenemen’

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN , noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte.

cao horeca

Robèr Willemsen

‘Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers’, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

‘Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.’ Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro’s geïnvesteerd in een rookruimte.

Reageer op dit artikel