nieuws

Rookverbod horeca: 10 miljoen euro aan boetes

Café 671

Tien jaar na de invoering van het rookverbod in de Nederlandse horeca wordt er in vrijwel geen enkel restaurant, cafetaria, sportkantine of hotel nog een sigaret opgestoken, zo meldt NVWA. Ook in kroegen en discotheken, waar de handhaving volgens de toezichthouder lange tijd problematisch was, wordt bijna niet meer gerookt.

Rookverbod horeca: 10 miljoen euro aan boetes

‘Als we zo terugkijken op tien jaar handhaving, mogen we niet ontevreden zijn, maar achteroverleunen kan niet’, zegt Rob Hageman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Boetes roken in de horeca

Horecaondernemers die hun gasten gewoon lieten doorroken na het verbod op 1 juli 2008 zijn voor in totaal meer dan 10 miljoen euro beboet, blijkt uit cijfers van de NVWA. In die periode werden ruim 20.500 boetes en waarschuwingen gegeven. Voor kleine kroegjes werd eerst een uitzondering gemaakt op het rookverbod, maar die kwam in 2014 te vervallen. ‘De laatste jaren zien we ook dat naleving bij de kleine cafés verder is toegenomen. Daarmee lijkt de norm dat de horeca rookvrij is, steeds meer te zijn ingebed’, aldus Hageman.

Het verbod leidde vooral in de eerste jaren tot felle protesten van cafébazen. ‘Vooral de beginperiode was heel onrustig. Niet alleen horecaondernemers verzetten zich tegen het verbod, ook consumenten’, zegt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Rookruimtes in horeca

Verbod op rookruimtesDe ophef over het rookbeleid is ook nog niet voorbij. Rookruimtes in de horeca zijn niet langer toegestaan. Dat heeft het hof in Den Haag dinsdag 13 februari bepaald. Volgens de rechter is de uitzondering in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.  De horeca-ondernemers willen dan financieel gecompenseerd worden voor investeringen die ze hebben gedaan. Cafés, bars en disco’s hangt een enorme omzetdaling boven het hoofd door het verbod op rookruimtes. Ondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Dat blijkt uit een grote enquête van Misset Horeca. Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, komen er nog veel strengere regels om roken uit te bannen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht gaan. Maar volgens Blokhuis is het ook ‘onvermijdelijk’ dat roken op het terras wordt verboden. Het voornemen om ook roken op het terras in de ban te doen noemt KHN ‘betutteling ten top’.

Ook Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen begrijpt niets van deze maatregelen. ‘Je hoeft toch niet als niet-roker in een rookruimte te gaan zitten? En als je last hebt van een roker naast je op het terras, dan vraag je hem toch om een eindje verder te gaan zitten? De horeca is een stuk van zijn gastvrijheid verloren. Een droevige zaak dat we deze kant op gaan’.

Rookruimtes horeca niet langer toegestaan

Alle rookruimtes in de horeca binnen twee jaar dicht