Koffie Top 100 2018: gemiddelde prijs kop zwarte koffie daalt, americano in opmars

Koffie Top 100 2018: gemiddelde prijs kop zwarte koffie daalt, americano in opmars

De juryrapporten van de 100 beste koffie-serverende bedrijven van Nederland bieden elk jaar een aardig inkijkje in trends en ontwikkelingen op koffiegebied. De gemiddelde prijs voor een kop zwarte koffie is voor het eerst in jaren wat gedaald, die van de andere dranken stijgt wel. En we zien tegelijk dat het aandeel americano's flink stijgt.

De prijzen die voor een kop koffie, espresso of cappuccino worden gerekend in de Top 100, stijgen bijna elk jaar. Dit jaar zien we voor het eerst sinds 2012 een lichte daling in de prijs die een gast gemiddeld betaalt voor een zwarte koffie in de Top 100. Die neemt met €0,02 af tot €2,39. Dat is een daling van 0,7 procent.

Espresso werd €0,06 duurder en staat gemiddeld op €2,32, een stijging van 2,6 procent. De gemiddelde prijs van een cappuccino stijgt met €0,09 naar €2,72. Dat is 4,3 procent meer dan vorig jaar.

Bij de tien duurste zwarte koffies staan acht americano’s, en opvallend genoeg geen enkele filterkoffie. Vorig jaar waren juist de tien duurste koffies allemaal filterkoffies. Helemaal bovenaan de lijst staat een lungo van €2,95. Opvallend genoeg is de goedkoopste zwarte koffie wél een filterkoffie, voor €2. De goedkoopste americano is €2,10, de goedkoopste lungo ook €2.

Er is slechts één zaak in de Top 100 waar een espresso minder kost dan €2 (€1,80). De duurste espresso’s in de ranglijst kosten €2,95. In totaal rekenen negen adressen meer dan €2,50 voor een espresso. Cappuccino ten slotte staat slechts bij twee bedrijven in de Top 100 voor minder dan €2,50 op de kaart, beide keren €2,20. De hoogste prijs voor een cappuccino is €3,65.

Bij deze berekeningen is een Amsterdams hotel buiten beschouwing gelaten. Daar kost een koffieservies €5, ongeacht welke koffiedrank besteld wordt.

Americano's rukken op

Echt opvallend is de enorme groei in het aantal americano’s en long blacks in de lijst. Vorig jaar daalde dit aandeel nog naar 20 procent, nu schiet het aantal zaken dat met water aangelengde espresso serveert als zwarte koffie omhoog naar liefst 35 procent.

Ook filterkoffie als zwarte koffie groeit gestaag. Vorig jaar zette nog 15 procent van de lijst de jury een filterkoffie voor, dit jaar is dat 18 procent. In de top-10 zien we zeven keer filterkoffie, waaronder de volledige top-6. V60 blijft nog altijd de meest gebruikte zetmethode, deze opschenkmethode komt acht keer voor. Hiermee is voor het eerst het aandeel lungo’s in de lijst minder dan de helft: 47 procent van de Koffie Top 100 zet de jury lungo voor als zwarte koffie.

Melk en machine

Het aandeel biologische melk in de Top 100 is fors toegenomen, van 26 naar 36 procent. Daarnaast halen nog eens acht bedrijven hun melk bij lokale zuivelboerderijen. Dat is er één minder dan vorig jaar, maar daar staat tegenover dat ook zes zaken inmiddels Jersey-melk gebruiken. Het aandeel houdbare melk loopt verder terug, van 21 procent vorig jaar naar nog maar 15 procent dit jaar, waarvan slechts één in de top-20.

Voor het eerst sinds jaren heeft Kees van der Westen niet het grootste aandeel in de espressomachines. Vorig jaar gebruikten nog 32 zaken in de Top 100 een Spirit of Mirage, nu zijn dat er 22. Bij 25 bedrijven staat een La Marzocco, waaronder vijf keer in de top-10 – ook bij de nummer één. Op gepaste afstand komen San Remo (10), Dalla Corte (10) en Nuova Simonelli (8). We zagen één Victoria Arduino Black Eagle, bij ’t Feithhuis, en één Slayer Steam, bij Naked.


Bekijk hier de gehele Koffie Top 100 van 2018