Grandcafé El Molino opent in monumentale molen

Grandcafé El Molino opent in monumentale molen

Molen Schoondijke & Boutique hotel Guesthouse Ensenada openen samen een uniek en volledig circulair gebouwd grandcafé in een molen die al zes generaties in familiebezit is. De rijke historie van de molen staat centraal in het grandcafé.

In de molen in Schoondijke zijn veel herinneringen te vinden; in 1812 is het molenerf in de familie gekomen, wat ondertekend is door de griffier van Napoleon. Tevens hebben er twee Canadese piloten ondergedoken gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat werd later bezegeld met een oorkonde van president Eisenhouwer.

Nieuw stukje geschiedenis

Grandcafé El Molino

De afgelopen jaren hebben molen-eigenaren Robert Malcorps en Tine De Bruycker hard gewerkt om een nieuw stukje familiegeschiedenis te schrijven. Elk detail dat gebruikt is in de bouw heeft een historie op zichzelf. De molen functioneert nog voor het malen van meel, dat onder andere gebruikt wordt voor het maken van brood en appeltaart voor mensen die de molen en grandcafé El Molino bezoeken. De molen doet ook dienst als trouwlocatie.

Bijzondere locaties

Het stel begon in 2010 Guesthouse Ensenada, op het landgoed waar ook de molen staat. De oude graanopslag en stallen werden verbouwd tot hotel met zeven suites. Daar komt nu El Molino bij. Het hele landgoed, inclusief hotel, kan afgehuurd worden voor een bruiloft aan het water en een feest.

Onderhoud molen

Het stel vertelt dat ze aanvankelijk niets commercieels mochten openen  in de molen. Maar nu de subsidies voor het onderhoud van de molen zijn verlaagd, gaf de gemeente toestemming om een horecaconcept te openen in de zaak. 'Nu kunnen we met de opbrengst van de horeca de molen onderhouden.'

Samenwerking De Kromme Watergang

Vanaf november wordt regelmatig een tapasavond gehouden met livemuziek, in samenwerking met tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang. 'Dan komt er in de avond ook een zangeres, zodat het echt een avond wordt vol met eten en muziek.' Ook bieden de ondernemers arrangementen met andere topzaken in de buurt.