Video: Ondernemer krijgt helemaal geen steun

Video: Ondernemer krijgt helemaal geen steun

Vorige maand ging een ingezonden brief van KHN-consultant Hans Singelenberg viral en kreeg honderden steunbetuigingen van collega-ondernemers. In de brief wordt uitgelegd dat de horecaondernemer helemaal geen steun krijgt. Marco Oskam deelt een video om dat allemaal nog duidelijker te maken.

In de brief 'Maar de horeca krijgt toch steun?' wordt uitgelegd dat de horecaondernemer zelf helemaal niets overhoudt aan de coronasteun van de overheid. Sterker nog een horecaondernemer krijgt geen steun.

De ‘steun’ waar het in de horeca nu om gaat, bestaat uit een loonsteun voor de werknémers van de ondernemer (NOW). Die bedraagt maximaal circa 65%, nl. als de ondernemer 100% omzetverlies heeft. De ondernemer moet dus minimaal 35% van de salarissen zelf betalen. Terwijl de zaak dicht is. Dan is er nog de (TVL) :Een compensatie voor de ‘vaste lasten’. Ook die is niet voor de ondernemer: dat is voor anderen die elke maand een vast bedrag van de ondernemer willen hebben (zoals energie, verhuurders, gemeente etc.).

Omdat ‘de steun’ (NOW, TVL) dus niet alle loonkosten en vaste lasten dekt die de ondernemer wel moet doorbetalen én omdat de ondernemer nog meer zaken heeft die van zijn omzet afgaan komt de ondernemer dus iedere maand tekort, geen winst. En daar moet hij dus schulden voor maken.'

Marco Oskam, sinds 2005 eigenaar van café Casablanca, een van de oudste jazzclubs van Nederland en tegenwoordig ook de karaoke bar van Amsterdam en omstreken, postte onderstaande een video die gemaakt is door ondernemers om te laten zien hoe de coronasteun echt in elkaar zit.