Slavante

De Terras Top 100-verkiezing draait om het beste terras van Nederland. Gingen we voor ’t mooist gelegen terras, dan hadden we jaarlijks dezelfde winnaar. Slavante weet haar adembenemende ligging echter ook goed te combineren met liefde voor het vak.

Paradijsje op de Sint-Pietersberg
‘Als we in de top 20 eindigen, gaat we met z’n allen naar de Winter Efteling’. Die belofte deed Cees van Stiphout zijn personeel voor de vorige Terras Top 100. Het werd een mooie negentiende plek en er werd een bus richting Kaatsheuvel gecharterd. Zoals het een goed ondernemer betaamt, legde Van Stiphout de lat dit jaar een stukje hoger: ‘als we in de top 10 komen, gaan we naar Disneyland Parijs.’ Wij wensen alle medewerkers van Slavante alvast een ‘Bon voyage’. En het is ze gegund, want wat word je hier goed behandeld! En dat is iets waar we onbewust toch wat strenger op zijn geweest. Het zou verleidelijk kunnen zijn om te teren op de locatie en het uitzicht. Gelukkig blijkt niets is minder waar. Het jurylid noteert in zijn rapport dat het personeel ‘vriendelijk en gastvrij was, en haar werk met overduidelijk plezier uitvoerde.’ Nou, een rapport om mee thuis te komen, dachten wij zo.

Kaartjes en briefjes
Dan toch maar even over die ligging: hoog op de helling van de Sint-Pietersberg, aan de rand van het stadscentrum van Maastricht, ligt Buitengoed Slavante. Herbouwd in 1846, nadat de Fransen het in 1795 hadden laten afbreken. Dat is de geschiedenis in een notendop: voor de uitgebreide versie verwijzen we u naar de menukaart van Slavante, die boordevol met feitjes en weetjes staat. Op diezelfde kaart een ruim aanbod van –hoe kan het ook anders- vlaaien, van bakker Peter Lemmens,  een begrip in de regio. Eén hap verklaart direct waarom. Opvallend: op iedere tafel een klein kaartje met een aantal snacksuggesties als olijven, bitterballen en kaas. Van Stiphout: ‘Dat hadden we veel eerder moeten doen. Vanaf het moment dat we deze kaartjes op tafel hadden, schoot het aantal bestellingen omhoog.’ Om de neuzen dezelfde richting op te houden krijgen medewerkers ook wekelijks een werkbrief met instructies, tips en suggesties: wat is er nieuw, welke suggesties zijn er, wat moet beter en zo nog meer. Slavante is altijd in ontwikkeling en dat belooft wat voor volgend jaar!

Slavante 1
www.slavante.nl