video

Barista workshop: Melk

Café

Gasten die zaterdagavond 15 mei naar café De Ouwe Stoep in Leeuwarden gaan, moeten hun sigaretten thuislaten. Er mag die avond niet worden gerookt in De Ouwe Stoep. ‘Proefdraaien’, zegt eigenaar Henk Martin van Dijk. ‘We willen wel eens zien hoe zo’n rookvrije avond in de praktijk verloopt.

Van Dijk vindt dat veel collega’s ten onrechte een pessimistisch beeld hebben van de gevolgen van een toekomstig rookverbod in de horeca. ‘Kijk naar Californië, waar het rookverbod nu vijf jaar van kracht is. Het heeft tegen de verwachting in geleid tot omzetverhoging. Bovendien is er minder ziekteverzuim en zijn de arbeidsomstandigheden sterk verbeterd.’

Van Dijk is voorstander van zelfregulering, zoals die in Engeland inmiddels al wordt toegepast en waar ook brancheorganisatie KHN bij ons voorstander van is. Bij dit systeem krijgen consumenten de keuze tussen horecagelegenheden met en zonder rookverbod. Ondernemers moeten met een schildje bij de deur aangeven waar ze staan met hun bedrijf.

De rookvrije avond in De Ouwe Stoep wordt serieus aangepakt. Zo zullen studenten gedurende de avond vragenlijsten voorleggen aan de gasten.

Reageer op dit artikel