artikel

Roy Odekerken biedt juridische dienstverlening op afstand

Catering 913

Je eigen interne jurist, maar dan op afstand. Zo omschrijft Roy Odekerken de werkwijze van zijn bedrijf, Facily Law. Kleinere en middelgrote cateraars zonder een eigen juridische afdeling kunnen hier tegen een betaalbaar tarief altijd over de broodnodige juridische kennis beschikken.

Roy Odekerken biedt juridische dienstverlening op afstand
Roy Odekerken

Zit een arbeidscontract goed in elkaar? Kloppen alle details in de cateringovereenkomst met een nieuwe opdrachtgever? Heb je de afspraken met een leverancier goed vastgelegd? Hoe ga je als cateraar om met de nieuwe wetgeving rondom de privacy? Het zijn zomaar wat vragen die Roy Odekerken en zijn collega’s dagelijks krijgen én graag beantwoorden. Twee jaar geleden richtte de jurist zijn eigen bedrijf op, Odekerken Juridische Diensten, om recent de bedrijfsnaam te veranderen in Facily Law. Het dekt niet alleen beter de lading, het doet ook recht aan de bijna onstuimige groei die het bedrijf sinds 2016 doormaakte. ‘Er is een grote behoefte aan onze diensten’, merkt Odekerken op.

Juridisch advies

Hij werkte 12 jaar lang bij Sodexo waar hij verantwoordelijk was voor het oplossen van nagenoeg alle juridische vraagstukken binnen het bedrijf. Hij schoof aan bij strategische onderhandelingen, bestudeerde de concept-overeenkomsten op haken en ogen en onderhandelde 12 jaar vanuit de werkgeverszijde mee in de cao-gesprekken voor de branche.
Als de situatie bij Sodexo verandert en zijn vrouw haar baan verliest bij een advocatenkantoor besluiten ze dat dit het geschikte moment is om als zelfstandige ondernemers verder te gaan. Het leidt begin 2016 tot de oprichting van Odekerken Juridische Diensten. Hiermee wil hij zich richten op onder andere kleinere en middelgrote cateraars die vaak dezelfde juridische vraagstukken krijgen als hun grote collega’s, maar er geen eigen jurist op (kunnen) nahouden. Die moeten ze inhuren wat vaak gepaard gaat met hoge kosten.

Maatwerk

Al vrijwel meteen na de start komt branchevereniging VOCCateraars naar hem toe. Voor het samenwerkingsverband van – op dit moment – 22 kleinere en middelgrote cateraars met in totaal 2500 werknemers stelt hij de algemene voorwaarden op die de bedrijven op hun beurt weer aan hun opdrachtgevers kunnen overleggen. Ze vormen zo een volwaardig tegenwicht van de voorwaarden die de Veneca voor haar leden hanteert. Hierin opgenomen onder andere: de voorwaarden waaronder een nieuwe locatie wordt overgenomen en hoe om te gaan met zieke werknemers. ‘Het zijn algemene voorwaarden. Voor iedere cateraar maken we natuurlijk maatwerk, omdat iedere overname of situatie anders is. Als een klant een aanpassing wil van de VOCC-voorwaarden dan kan dat ook. Het is in zo’n geval een voordeel dat ik de taal van beide kanten goed begrijp.’ In het algemeen is Facily Law gespecialiseerd in arbeidsrecht, ondernemingsrecht en mediation of andere vormen van geschillenbeslechting binnen de facilitaire wereld.

Abonnement

Odekerken beoogt vooral het wegnemen van de drempel om een dure jurist in te schakelen. ‘Kleinere en middelgrote cateraars hebben niet altijd de beschikking over een groot juridisch budget. Ik merkte al heel snel dat er gewoon behoefte is aan een jurist die de taal van de facilitaire wereld spreekt. Waar geen behoefte aan was, was het betalen van de enorme tarieven die daar doorgaans bij horen. Ik bedacht daarom een andere methode. Wij bieden een abonnement aan waarbinnen we vooraf een aantal uren afspreken tegen een scherp tarief van €102 per uur. Wie bij ons een abonnement heeft, kan ons onbeperkt bellen met korte vragen en binnen de afgesproken uren voor dossiers (ook in geval van een juridische procedure) inschakelen. De drempel om een jurist te bellen, wordt daardoor veel lager en kunnen wij samen met de klant problemen om proberen te voorkomen, omdat wij vanaf het eerste moment betrokken zijn. Wij zijn de interne jurist op afstand.’

De drempel om Facily Law te bellen voor juridisch advies is hierdoor laag, weet hij inmiddels. ‘We worden heel vaak gevraagd om naar een specifiek contract te kijken. Ondernemers die geen abonnement willen, betalen in 2018 een uurtarief van €153 exclusief btw. Op zich is dit al een zeer concurrerend tarief.’ Odekerken zegt dat voorafgaand aan iedere opdracht zo goed als mogelijk een inschatting wordt gemaakt van de kosten. ‘Dat doen wij aan de hand van een gratis intakegesprek van 30 minuten. Natuurlijk is het moeilijk met zekerheid te zeggen wat de kosten zouden kunnen worden en kunnen er afwijkingen optreden. Maar daar worden onze klanten altijd vooraf en tijdig over geïnformeerd.’ Voor sommige opdrachten is ook een vaste prijs af te spreken. ‘Op basis van de wensen van de klant en de specifieke kenmerken van de opdracht bespreken wij vooraf de fixed price, zodat de klant volledige zekerheid heeft over de kosten. Zo werken wij op dit moment voor veel klanten rondom de AVG. En hebben wij meer tijd nodig dan verwacht? Dan is dat ons risico’, zegt Odekerken.