blog

Zijn we concept-moe?

Catering 222

Onlangs had ik in Amsterdam een ontbijtafspraak met een foodconnaisseur uit het noorden van het land. Ik vond het belangrijk om hem iets te bieden wat aan zijn wensen voldeed, dus ik stelde een diversiteit aan ontbijtconcepten voor: een omelet bij Omelegg? Pannenkoeken van MOOK Pan-cakes? Een kopje soep van Soup en Zo? Of een vegan ontbijtje bij DopHert? Zijn reactie: ‘Kunnen we niet gewoon afspreken bij een bruine kroeg waar ze een simpel broodje kaas serveren?’

Zijn we concept-moe?

Zijn vraag zette mij aan het denken. Is Amsterdam op foodgebied inderdaad niet een beetje aan het overdrijven? Onlangs verscheen in het NRC nog een artikel met de titel ‘De horeca in Amsterdam explodeert’. De horeca breidt er zich in hoog tempo uit onder invloed van een geheel nieuwe generatie van serieondernemers die het ene na het andere succesvolle foodconcept uit de grond stampen. De bruine kroeg en het eetcafé zijn op hun retour. We Canteen profiteert van deze ontwikkelingen, want veel van deze nieuwe foodconcepten sluiten zich bij ons aan. De ondernemers achter deze concepten serveren hun gerechten regelmatig in onze Amsterdamse bedrijfsfoodcourts. De traditionele bruine kroeg sluiten wij uit van deelname, want die is niet gespecialiseerd in een bepaald product of een bepaalde keuken.
Ook Het Parool meldde onlangs dat er nog lang geen verzadigingspunt bereikt is in de foodconcept-ontwikkeling in Amsterdam. Maar is dat wel waar? Zal er niet een moment komen waarop we weer terugverlangen naar het traditionele eetcafé, zonder hippe krukken van steigerhout, hangende plantentuinen of bestek in zinken emmertjes? Zonder hits van trendy Engelse urban hipsters? Gewoon weer degelijke barkrukken, kleedjes op tafel en Hollandse hits? Een plek waar je een simpel maar heerlijk broodje kaas kunt bestellen? Ik hoop het. Ik ben een beetje concept-moe, realiseer ik me.
Ik voorspel dat we binnenkort weer teruggaan naar het Hollandse eetcafé of de bruine kroeg. Waar je een uitsmijter, pannenkoek én een dampende kop tomatensoep kunt bestellen. Op ieder moment van de dag. Horeca zonder industriële lampen, maar met wandlampjes met een kapje. Om de saamhorigheid te stimuleren, is een biljarttafel leuk! Ja, dat wordt ’m. Volgens mij heb ik zojuist een nieuw foodconceptje bedacht. Nu op zoek naar een pandje. In Amsterdam, waar anders! 

Maaike de Reuver is founder van We Canteen

Reageer op dit artikel