blog

Creativiteit in het zorgrestaurant

Catering 1602

De zorg is in verandering. Er zijn meer zorgbehoevende mensen en de zorgzwaarte binnen de instellingen wordt hoger. Wat betekent dit nu voor de keuken en het restaurant binnen de zorginstellingen?

Creativiteit in het zorgrestaurant

Gebruiken we het restaurant twee uur per dag of zijn er andere mogelijkheden? We zien mooie initiatieven ontstaan. Zo is een van onze relaties, binnen in zijn traditionele zorgrestaurant, gestart met een pop-uprestaurant. Hoe gaaf en inspirerend is dat.

Je loopt het restaurant binnen en je ziet dat een aantal tafels feestelijk zijn gedekt. Mooi servies, gepoleerd glaswerk, blinkend bestek en een bloemetje. Wanneer je aanschuift, word je ontvangen door de kok in zijn koksbuis. ‘Dag mevrouw en meneer, waar heeft u vandaag zin in?’ ‘Zal ik voor u eens een Frans verrassingsmenu klaarmaken en voor u een mooi glas wijn inschenken?’ Voldaan – na het dessert – wordt de kok hartelijk bedankt voor zijn gastvrijheid en uitstekende keuze.

Dit klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar het blijkt toch de werkelijkheid. Een aantal bevlogen mensen, die de zorg een gastvrij hart toedragen, hebben de hoofden bij elkaar gestoken en zijn op avontuur gegaan. Je zou kunnen zeggen, ze hebben hun kop boven het maaiveld uitgestoken en zijn met een ondernemersgeest van start gegaan. Met succes.

In plaats van alleen eten op een vast tijdstip is er beleving. Er is iets gebeurd, de gast wordt verblijd en verrast. Niet omdat er een uitgebreide à-la-cartekaart is, maar omdat het draait om de aandacht die gegeven wordt. Er wordt gespeeld met creativiteit en dit leidt uiteindelijk tot mooie dingen. Primair wordt de gast een mooie en passende avond geboden in de vorm van een avondje uit in eigen huis. Daarnaast komt er weer passie terug binnen de zorghoreca. Misschien met een klein beetje toneel, maar zeker met oprechte aandacht en een kwalitatieve maaltijd. Innovatie en creativiteit in de zorgkeuken? Jazeker, een mooi initiatief. 

Marc Duijzer, van Care Culinair

Reageer op dit artikel