blog

Koken is leuk, ook in de zorg

Catering 150

Wanneer ben je nu een kok, en moet je kok zijn om te kunnen zeggen: ‘Ik kan koken?’ Die vragen gaan vaak rond binnen de vier muren van Care Culinair. De meeste collega’s hebben een vierjarige opleiding achter de rug met uitbreiding van een aantal cursussen. Tevens zijn ze gelijktijdig de praktijk ingegaan en hebben hier ruimschoots en voldoende ervaring opgedaan.

Koken is leuk, ook in de zorg

Ondanks dat er geluiden zijn dat er te weinig goede leerlingen van de scholen afkomen, kwam ik laatst een gepassioneerde en gedreven leerling tegen die trots vertelde dat hij aan de slag mocht bij een van de toprestaurants in mijn woonplaats.

Maar hoe zit dit nu binnen de zorgsector? ‘Eten en drinken moet een feestje zijn’ en ‘eten en drinken is het belangrijkste moment van de dag’ zijn de geluiden die je binnen deze sector hoort. Het inzetten van medewerkers met gedegen kennis en kunde is hierbij wel een uitdaging geworden. Op dit moment hebben we een paar duizend vacatures voor koks. Hoe krijgen we het dan voor elkaar dat we dezelfde gedrevenheid krijgen als bij de leerling van hierboven? Maar dan voor 4 uur per dag op een woonafdeling met acht tot twaalf bewoners.

Collega’s van Care Culinair hebben hier hun schouders onder gezet en hebben samen met de zorg het Handboek ‘Koken is leuk!’ ontwikkeld. Jaren van kennis en ervaring zijn gebruikt om een gangbaar en praktisch handboek te maken waarin medewerkers binnen deze woonafdelingen de mogelijkheid hebben om van a tot z een (h)eerlijke en verantwoorde maaltijd te bereiden. En met succes. Stap voor stap worden ze meegenomen in het maken van een weekmenu, richtlijnen voor een gevarieerd menu, portiegrootte, het boodschappenlijstje, opslaan en bewaren van je ingrediënten, wat staat er in de voorraadkast, de basiszaken over voedselveiligheid, het organiseren van een maaltijd voor specifieke doelgroepen in de zorg.

Dit alles aangevuld met verschillende technieken, tips and tricks, recepten en menu’s. De reden? Om ook deze medewerkers met gedrevenheid en aandacht voor het bereiden van eten te laten zeggen: ‘Ik ben dan wel geen kok, maar ik kan voor een groep bewoners of cliënten verdraaid lekker koken en ik vind het nog leuk ook!’

Marc Duijzer

Reageer op dit artikel