fotoreportage

North Sea Jazz: ‘Eet- en drinkfestijn met ook muziek’

Catering

In drie dagen tijd komen er zo’n 60.000 bezoekers op af. Afgelopen weekend werd North Sea Jazz wederom gehouden in Ahoy, Rotterdam. De catering c.q. horeca houdt gelijke tred met het entertainment. Zeer gevarieerd en van hoog niveau. ‘Ik mis de kaviaar.

North Sea Jazz: ‘Eet- en drinkfestijn met ook muziek’

Een bezoeker dacht zelfs hardop: ‘Het is een culinair eet- en drinkfestijn met ook muziek’. Daar zal niet iedere muziekliefhebber het mee eens zijn,maar feit is wel dat er een overdonderend aanbod is van food- en drankoutlets. Het is regelmatig ‘Der Qual der Wahl’, ofwel lastig kiezen.

Verantwoordelijk voor de f&b is FAB (Food And Beverage), onderdeel van LOC7000. Het bedrijf uit het Gelderse Lochem is tussenpartij voor faciliteiten bij tal van evenementen, waaronder Lowlands. Loc7000 kan onder meer zorg dragen voor muntenverkoop, logistiek en eten en drinken dus. Mojo Concerts is bij Lowlands de partner die verantwoordelijk is voor het entertainment, bij North Sea Jazz de opdrachtgever voor LOC7000.

In Ahoy en op de pleinen daarbuiten hebben La Place (vaste partner van LOC7000 op grote events) en vooral opvallend veel kleine cateraars hun plek gevonden. Van de Surinaamse lekkernijen van Diaki Swiet Moffo uit Amsterdam tot de traditioneel aangeklede viskraam Fishmarket met tal van exquise visgerechten van Jorrit Waninge uit Groningen (oorspronkelijk Lochem) tot de Indonesische (saté)specialiteiten van Gember & Sereh uit Tilburg.

En van de exotische pasteitjes van Marshé uit Breda tot het vlees van het Berkshirevarkentje van de enorme outdoor barbecue van Grill ’n Smoke uit Alphen a/d Rijn tot de topkibbeling van Willem Worst (!). ‘Die verkoopt normaliter gegrilde kip op de markt, maar komt uit Spakenburg en doet exclusief voor ons hier de kibbeling en andere vis.’

Verder onder meer: outlets met Thaise menu’s (kip, gamba’s etc.), een lopende band met sushi, hamburgers, gezonde sappen, diverse wijnbars (in samenwerking met DGS uit Waddinxveen), een whiskybar (met Maxxium), de Grolsch Beugelbar en een champagne- en oesterbar.

Hans Kuipers, manager van FAB: ‘Ik heb ooit een klacht gehad waarom er geen kaviaar is. Maar dat zou best eens een grap kunnen zijn.’ Hoe dan ook, de bezoeker van het jazz-, soul-, funk-, r&b- en hiphopfestival (zeer gemêleerd en van jong tot oud) kan zich tegoed doen aan uitgebreid palet van eten en drinken.

Kuipers heeft een neus voor het vinden van niche cateraars. Al baalt hij ook wel eens van het kopieergedrag van overige festivals. ‘Die komen dan hier of op Lowlands kijken en benaderen de cateraars dan voor hun eigen festival. Tja, dat kan ik die cateraars moeilijk verbieden. En bovendien houdt het me scherp. Ik blijf speuren naar nieuwigheden op f&b gebied. Al bereik ik onderhand wel het plafond.’

Ook de omzet zit volgens Kuipers, zonder dat hij bedragen wil noemen, aan het plafond. ‘Die is al enige jaren hetzelfde.’ We houden het juist op peil met ieder jaar een kleine uitbreiding. Ik ben benieuwd wat de weerslag is op de omzet. Hier komt toch modaal en boven modaal en juist die groepen zijn aardig getroffen door de crisis.’ Kuipers een dag later: ‘Op zaterdag bleek dat de crisis op de vrijdag van North Sea Jazz geen invloed gehad heeft op het bestedingspatroon van de bezoeker, deze is gelijk gebleven aan vorig jaar.’

Foto’s: Daisy Kuipers

Reageer op dit artikel