fotoreportage

Catering Zwarte Cross: van ‘broodje schoap’ tot steak tartare van Roodbont-koe

Catering

Zo divers als het festival zelf. Dat is de beste omschrijving voor de catering op de Zwarte Cross. Op het festival in Lichtenvoorde werden op de camping pizza’s bezorgd en op het terrein zelf was zelfs een sterrestaurant verrezen. Steak tartare tussen het motorcrossen, de (rock)muziek en de kermis door.

Catering Zwarte Cross: van ‘broodje schoap’ tot steak tartare van Roodbont-koe

De zestiende editie van de Zwarte Cross afgelopen weekend was (weer) zeer divers. Het ooit als een grapje rond een lokale motorcrosswedstrijd begonnen feestje met een paar honderd toeschouwers is uitgegroeid tot een landelijk, meerdaags festival met (vorig jaar) ongeveer 152.000 (waarvan zo’n 108.000 unieke) bezoekers.

Het biedt onder meer een knotsgekke crosscompetitie met motoren, auto’s en andere vehikels, een kermis voor kinderen, optredens van binnen- en buitenlandse artiesten, een camping en diverse soorten catering. De organisatie genaamd Feestfabriek Alles Komt Goed BV werkt daarbij samen met vijftien verschillende cateraars, vertelt Marcus ten Zijthoff van de Feestfabriek als hij Misset Horeca rondleidt.

De afdracht van de cateraars varieert tussen de tien en 30 procent per munt (á €2,25). ‘Afhankelijk van onder meer de grootte en het weer’, weet Ten Zijthoff. ‘Catering is voor ons het verdienmodel.’ Al weet hij niet of de inkomsten uit f&b die van de omzet uit entree (á gemiddeld €27,50) overstijgen.

 

Pizza’s per crossmotor

Volgens Ten Zijthoff zijn er 66 foodoutlets en 44 bars op het festivalterrein. Grolsch, dat zijn oorsprong in de Achterhoek heeft, is een van de hoofdsponsors (contract tot 2015). Wagner is een andere. De Duitse pizzaproducent wil naam maken in Nederland en heeft zich voor een jaar (met optie voor nog eens twee jaar) aan de Zwarte Cross verbonden.

Wagner is niet alleen met tal van outlets (Big Pizza Punten) op het festival zelf aanwezig, maar ook op de camping. Daar werden de pizza’s zelfs per crossmotor tot bij de tentjes bezorgd. De campinggasten (17.500 in 2011) kunnen een heuse crossmotor winnen.

Volgens Ten Zijthoff is de gemiddelde besteding van een daggast ‘zeker €50 plus’. ‘De campingbezoeker die hier van donderdag tot en met zondag is, geeft misschien wel €800 per persoon uit.’

 

Sterrestaurant

Zoals gezegd is de catering c.q. horeca zeer divers. Er zijn prima contracten gesloten met regionale én internationale foodleveranciers. Van frites en snacks (van De Timp uit Zieuwent) tot Ola-ijs, van broodje Unox tot broodje ‘schoap’ (= kebab) en van vis tot vlees van de barbecue.

Het meest opvallend is het luxe restaurant Le Carburateur. Gerund door de patron cuisiniers Rik Jansma van Restaurant Basiliek in Harderwijk (één Michelinster) en Erik de Mönnink van de Swarte Ruijter in Holten (Bib Gourmand). Het ruige festivalpubliek wist het luxe etablissement met vijftig stoelen goed te vinden.

‘Op vrijdag 400 couverts’, aldus Jansma. ‘De stoelen vier keer bezet, dat lukt niet in onze restaurants’, lacht De Mönnink. De chefs waren toch blij dat hun eigen restaurants ‘gewoon’ open waren. ‘Hier verdienen we niets aan, maar het is zo leuk.’

 

Buurvrouw dictator en boegbeeld

Op de kaart louter streekgerechten, zoals steak tartare van Roodbont-koe met scharrelei, uienmayonaise en piccalilly en warm gerookte nek van het Helder-varken met Doesburgse mosterd. De prijs van een 3-gangen menu bedroeg 12 munten (€27). ‘Sommige festivalgangers bestelden hier zelfs een fles Pommerychampagne’, aldus De Mönnink. Prijs: 25 munten (á €2,25).

De chefs (aangesloten bij Jeunes Restaurateurs) mochten de Culibus als bereidingskeuken gebruiken. Het vlees werd mede bereid op apparatuur van Outdoorcooking.nl. Het sterrestaurant was uniek in festivalland.

Ook tamelijk uniek; kinderen zijn welkom. Niet voor niets is er een Blagenparadijs inclusief heuse kermis. Verder kenmerkt de Zwarte Cross zich door een overdosis humor. Wie verzint er anders dat een voormalige buurvrouw (genaamd Tante Rikie), die niet de schoonheidsprijs in de wacht zal slepen en al aardig op leeftijd is, in dictatorpak gestoken wordt en het boegbeeld en logo van je festival vormt.

Reageer op dit artikel