nieuws

Eurest: ‘werkgever moet gratis fruit aanbieden

Catering

Bijna de helft (46 procent) van werkend Nederland vindt dat de werkgever gratis fruit op het werk moet aanbieden. Door wie of wat het gefinancierd moet worden is echter niet duidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest.

Eurest: ‘werkgever moet gratis fruit aanbieden

Met name jongere werknemers tussen de 16 en 34 jaar (50 procent) en vrouwen (55 procent) vinden dat de werkgever gratis fruit moet verstrekken. Fruitverstrekking is een van de stimulansen die Eurest meer en meer ziet terugkomen bij organisaties.

Paul Tijs, Managing Director van Eurest (onderdeel van Compass Group): ‘Gratis verstrekking van fruit zien we vooral terug binnen kantoren en bij overheden. Wij verwachten dat steeds meer organisaties dit gaan doen. Al is het voor veel organisaties onduidelijk uit welk potje het moet worden gefinancierd.’

Al eerder maakte Misset Catering bekend dat het percentage bedrijven met Werkfruit sinds 2009 is gestegen tot ruim 18 procent van alle bedrijven. Ofwel, 13.715 bedrijven van tien werknemers of meer (ruim 1 miljoen werknemers).

Verder blijkt uit het onderzoek dat 39 procent van de (637 ondervraagde) werknemers het afgelopen jaar vaker koos voor gezonde alternatieven op het werk. Toch zegt nog 28 procent van de mannelijke werknemers thuis doorgaans gezonder te eten dan op het werk. Bij vrouwen ligt dit percentage aanzienlijk lager: 7 procent.

Dit verschil in keuzes is ook terug te zien in de keuze voor ongezonde snacks tijdens de lunch. Ruim een kwart van de mannelijke werknemers geeft toe de verleiding niet te kunnen weerstaan en te vaak te kiezen voor een ongezonde snack. En van de vrouwen kiest 10% te vaak voor een ongezonde snack tijdens de lunch.

Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 67 procent van Nederland voorstander is van bedrijfsrestaurants en sportkantines met alleen gezonde voeding, als maatregel tegen overgewicht. En uit het onderzoek van Eurest kwam naar voren dat ruim 61 procent van werkend Nederland vindt dat de werkgever gezonde voeding op het werk moet stimuleren.

Tijs: ‘Toch is een goed assortiment een kwestie van de juiste balans vinden. Menu’s moeten ervoor zorgen dat er in het restaurant altijd een gezonde keuze is. Natuurlijk is er ook plaats voor minder gezonde producten. De keuze ligt bij de werknemer. Wij gaan dat niet voor hen bepalen, maar we willen het de werknemer wel zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen voor gezond.’

Meer Compass/Eurest:

Reageer op dit artikel