nieuws

Twaalf jaar geëist voor cateringkidnapper

Catering

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam twaalf jaar cel geëist tegen de 51-jarige Izaan M. voor de ontvoering van cateraar en miljonairsdochter Claudia Melchers.

Twaalf jaar geëist voor cateringkidnapper

Justitie ziet M. als de hoofdverdachte van de kidnap van de eigenaar van cateringbedrijf CMC uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid in september 2005.

Door de vlucht van M. naar Brazilië na de ontvoeringszaak stond hij nu pas terecht. De Braziliaanse politie hield hem al in oktober 2005 aan in Rio de Janeiro. Na een trage uitleveringsprocedure kwam M. in april pas aan in Nederland.

M. heeft bekend dat hij Melchers op maandagavond 12 september 2005 met twee kompanen uit haar woning heeft gehaald, de buurman heeft vastgebonden, dat hij contact met Melchers heeft onderhouden na haar vrijlating en dat hij haar is blijven afpersen.

M. had de leiding over de uitvoering, stelde officier van justitie Betty Wind. Hij regelde allerlei spullen zoals vermommingen, huurde busjes en boekte het vakantiehuisje op Landal Stroombroek waar Melchers werd vastgehouden. Hij was betrokken bij het in elkaar timmeren van de kist waarin Melchers uit haar huis werd gedragen.

De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde de daders in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald. M. hield na haar vrijlating vanuit Brazilië nog vijf weken contact met Melchers via e-mail in een poging alsnog het geld te krijgen.

De rechtbank doet uitspraak op 25 oktober.

Reageer op dit artikel