nieuws

Twee keer zilver voor team Koksgilde

Catering

Het Nationaal team van het Koksgilde heeft tijdens de World Cup. Dat is dé internationale competitie voor nationale koksverenigingen. ‘Oranje’ won mede dankzij een beroemd Nederlands kunstenaar.

Twee keer zilver voor team Koksgilde

Vooraf kondigde het team ‘goud’ aan, maar dat lukte helaas niet. Toch was het Nationaal Team van het Koksgilde, de grootste vereniging van koks in Nederland, meer dan tevreden met de twee zilveren plakken. De eerste was voor een volgens woordvoerder Ferry Olde Bijvank ‘fantastisch’ koud buffet. Deze was geïnspireerd op de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan.

Patisserie op Rietveld-stoel

Het buffet bestond uit drie onderdelen: koude showschotels, menu’s warm gedacht en koud gebracht en patisserie, hetgeen voor een deel was gedrapeerd op een Rietveld stoel van chocolade.

De tweede zilveren plak werd behaald voor het à la minute koken van een driegangen diner voor 100 personen, dat ter plekke werd geserveerd. Nederland scoorde met een drieluik bestaande uit een tongscharfilet met een sabayon van inktvis, een op lage temperatuur gegaarde zalmfilet en een terrine van snoekbaars met Hollandse garnalen met een saus van waterkers en rode bieten. Het hoofdgerecht bestond uit fazantfilet in zijn geheel gebraden en met ganzenlever gevulde fazantenborst met een garnituur van puree van geelpeen en een dragonsaus. Het nagerecht was een frambozen kwarkmousse met advocaat roomijs en pistachesaus.

Goud voor Wynand Vogel

In het team één cateringkok, namelijk Waldrik Kremer, Chef de Cuisine van de Arjan van Dijk Groep. De overige leden zijn:-Wynand Vogel, Chef de Mission, SVH Meesterkok, Wynand Culinair, Blokker

-Bert van Manen, Chef d’équipe, Chef de Cuisine Restaurant Kandinsky, Steigenberger Kurhaus Hotel, Scheveningen

-Ron Merks, Chef de Cuisine Golden Tulip Hotel, Zaltbommel

-Marco Poldervaart, Patron-Chef de Cuisine Restaurant De Gastronoom, Harlingen

-Henri Brouwers, Chef de cuisine Restaurant Prise d’Eau Golf, Tilburg

-Wim Klerks, Chef de Cuisine Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek

-Jos van Rossenberg, Chef Patissier Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

-Guido Panjer, Docent R.O.C Leeuwarden

-Hans Agterberg, Creatief Directeur Quavorm Ontwerpbureau, Maarssen

-Cees van Suylekom, Directeur Unierent Projectmanagement, Kleur- geur- en smaakcentrum, Nieuwegein.

Overigens was er wel een gouden plak voor Nederland, Vogel werd gekroond als beste jurylid van de World Cup.

24 deelnemende teams

In totaal deden 24 nationale teams mee aan deze World Cup, die georganiseerd werd door de World Association of Chefs Societies, de wereldorganisatie van koksverenigingen. De wedstrijd wordt beschouwd als dé topwedstrijd voor kokteams in de wereld.

Reageer op dit artikel