nieuws

Veel nikkel en lood in koffie EU-ambtenaar

Catering

De twintig superdeluxe espresso-machines, die de Europese Unie voor haar ambtenaren heeft Aangeschaft, voegen veel te veel giftige stoffen toe aan een kopje koffie. Hierop kregen de EU-ambtenaren het advies niet langer gebruik te maken van de peperdure apparaten.

Veel nikkel en lood in koffie EU-ambtenaar

Tijdens controles kwam aan het licht dat in de koffie van 17 van de 20 apparaten een veel te hoge dosis lood en nikkel zat. De EU liet de espresso-machines testen nadat een medewerker vond dat de koffie vreemd smaakte en een laboratorium het drankje liet onderzoeken.

17 procent te veel

Bij dat eerste onderzoek bleek dat de dosis nikkel 17% boven de toegestane hoeveelheid lag. Voor lood was sprake van een dosis die 16% hoger lag dan algemeen is toegestaan.

Memo

Omdat deze hoeveelheden een gevaar zouden kunnen vormen voor de gezondheid van de EU-officials, is een interne memo verspreid waarin staat dat huidproblemen of maag- en darmklachten zouden kunnen ontstaan bij een overvloed aan nikkel en lood. Wel werd vermeld dat het nikkel binnen 40 dagen uit het lichaam zou zijn verdwenen, afhangende van de binnengekregen hoeveelheid. Van de hogere dosis lood werden geen risico’s verwacht, zo viel te lezen.

Kosten

De Italiaanse fabrikant van de espresso-machines, Cimbali, liet in een reactie weten dat zijn apparaten aan alle internationale normen voldoen. De EU weet nog niet ze het geld voor de apparaten, die zo’n 5.000 tot 6.000 euro per stuk kosten, zullen verhalen op de producent.

Reageer op dit artikel