nieuws

Weer winst Van den Boer Groep na herstructurering

Catering

Koninklijke Van den Boer Groep heeft over de eerste zes maanden van 2012 een nettomarge geboekt van 4 tot 5 procent. Dit betekent voor het eerst sinds lange tijd weer een winstmodel voor het familiebedrijf, dat sinds 1906 actief is als cateraar en de afgelopen periode een herstructurering onderging.

Weer winst Van den Boer Groep na herstructurering

In het Financieel Dagblad een uitgebreid interview met Louis Frankenhuis, de man die volgens het dagblad (grotendeels) verantwoordelijk is voor het ombuigen van de verliessituatie naar een winstmodel.

Frankenhuis werd in 2011 gevraagd de leiding van Koninklijke Van den Boer Groep op zich te nemen. Hij vertelt in het artikel uitgebreid over de roerige periode van het familiebedrijf, dat op de cateringmarkt actief is met de merken Maison van den Boer en Oseven.

De omzet zal dit jaar uitkomen op 57 tot 60 miljoen euro. Over de eerste zes maanden is een nettomarge van 4 tot 5 procent geboekt en dat is in jaren niet gebeurd.

Geen gedwongen ontslagen

Frankenhuis, die een verleden heeft in de reisbranche, vertelt in het dagblad dat hij er trots op is dat de koerswijziging heeft plaatsgevonden zonder gedwongen ontslagen. Hij zegt daarover: ‘Het was een behoorlijk risico om met de bestaande medewerkers verder te gaan. Het duurt bovendien langer om veranderingen door te voeren. Nu hebben we wel een nieuwe structuur met onze vaste mensen. Daat ben ik heel tevreden over.’

De nieuwe man kreeg van de aandeelhouders de opdracht een model te bedenken waarmee de cateraar minder last zou hebben van de sterk schommelende vraag, en hij moest de aanhoudende verliezen zien weg te werken.

Productiviteit in keuken omhoog

Belangrijke door Frankenhuis doorgevoerde veranderingen zijn automatisering en de procesgang. Hij zegt daarover in het Financieel Dagblad: ‘Er is meer structuur gekomen in onze menu’s, de productiviteit in de keuken is flink omhooggegaan en door beter op overschotten te letten, beparen we nu enorme bedragen per jaar.’

Verder werd het bekende voormalige sterrestaurant Chalet Royal in Den Bosch afgestoten. De eetgelegenheid werd gesloten en het vastgoed verkocht. Bovendien werd afscheid genomen van een deel van de voormalige cateraar van Martinair en van een klein uitzendbureau.
Alles denkbaar voor toekomst
Twee jaar geleden was een eerste reddingsoperatie nodig. Externe financiers verleenden een achtergestelde lening van 3,5 miljoen en namen een minderheidsbelang met zeggenschap in de familieonderneming. Het betekende dat het aantal medewerkers met bijna honderd daalde tot ruim driehonderd.

Begin 2011 bleek dat meer nodig was en werd Frankenhuis aangesteld. Zijn opdracht gold voor een half jaar, maar hij blijft nog ten minste een jaar het bedrijf leiden. Op de vraag of het denkbaar is dat de familie afscheid neemt van de onderneming die zijn 105 jaar geleden stichtte, zegt Frankenhuis: ‘Alles is denkbaar, van verkoop tot verdere uitbouw van de onderneming.’

Reageer op dit artikel