nieuws

Kruidenbouillon uit eigen ziekenhuistuin

Catering

Verse kruiden uit eigen tuin zorgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg voor een extra dimensie aan de gerechten. Deze kruiden komen de smaak ten goede, zo meldt het ziekenhuis.

Kruidenbouillon uit eigen ziekenhuistuin

Op een stukje grond aan de achterzijde van de locatie St. Elisabeth worden allerlei soorten kruiden gekweekt zoals bieslook, tijm, basilicum, salie, rozemarijn, oregano, munt en peterselie. De oostindische kers en pompoenen geven de kruidentuin kleur. De viooltjes zorgen voor versiering op de gerechten.

Ook de groene bladeren van de kruidachtige lavas zijn volop in de tuin te vinden. ‘Dit kruid is ook wel bekend als de maggiplant. Een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten en past dus prima in het ziekenhuismenu’, vertelt teamleider voeding Will van der Heijden.

Elke ochtend maakt een van de koks de gang naar de kruidentuin en knipt de kruiden voor dagelijkse bereiding van de maaltijden voor patiënten en medewerkers. Van der Heijden licht toe: ‘We trekken verse bouillon van de kruiden en garneren onze maaltijden met peterselie uit eigen tuin en niet uit een zakje. Lekker eten dat met zorg bereid is, veraangenaamt het ziekenhuisverblijf. Voeding speelt bovendien een steeds belangrijkere rol bij het voorkomen van ziekten en bij het herstel tijdens de ziekteperiode. En bovenal: eten is beleving en smakelijk eten past bij een lief ziekenhuis.’

De kruidentuin wordt onderhouden door een van de koks van het ziekenhuis. De meeste kruiden zijn wintervast zodat patiënten ook tijdens de koude maanden gerechten met verse kruiden voorgeschoteld krijgen.

Reageer op dit artikel