nieuws

Tachtig gezonde schoolkantines

Catering

Tachtig scholen in Nederland voldoen aan de normen van De Gezonde Schoolkantine, een initiatief van het Voedingscentrum. De scholen werden beloond met een Schoolkantine Schaal.

Tachtig gezonde schoolkantines

De afgelopen twee jaar heeft de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum 800 scholen bezocht. Een 80-tal scholen heeft nu een schaal gekregen uit handen van tv-maker Eddy Zoëy.

Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum: ‘De school is een omgeving waar jongeren leren wat gezond is. Het is dan ook mooi dat steeds meer scholen in plaats van koek en snoep, lekkere broodjes en fruit verkopen. Het heeft effect als alle partijen zoals schoolleiding, kantinebeheerder, docenten en GGD, samen de schouders eronder zetten.’

Meer aanvragen

Als het aan de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum ligt, komen er nog veel meer scholen met een gezond voedingsaanbod in de kantine. Brigadier Heleen Schuit licht toe: ‘We merken dat het onderwerp steeds meer leeft. Het aantal aanvragen voor een schoolbezoek is explosief gestegen. We werken met een team van tien brigadiers om zoveel mogelijk scholen te bezoeken en op maat te helpen bij het gezonder maken van het aanbod. Ook volgend jaar gaan we maximaal inzetten om scholen stap voor stap te begeleiden naar een gezonde schoolkantine.’

De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum, met als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit Schijf van Vijf producten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% producten buiten de Schijf van Vijf (zoals koek, snoep, snacks), zo meldt Out-of-Home.

Reageer op dit artikel