nieuws

Vitam omarmt kookconcept ‘Liefs van Oma’

Catering 431

Vanaf nu is het regelmatig ‘Liefs van Oma Soepdag’ bij de in Den Haag gevestigde organisaties Kenniscentrum CAOP voor de publieke sector en VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), waar Vitam de bedrijfsrestaurants onder haar hoede heeft. Binnen ‘Liefs van Oma’ bereiden jongeren en ouderen samen gezonde gerechten.

Vitam omarmt kookconcept ‘Liefs van Oma’

Het doel van kookconcept ‘Liefs van Oma’ is om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ook helpt het project in de strijd tegen voedselverspilling, want de groenten komen van lokale leveranciers en zouden anders worden weggegooid. Vitam, actief op bijna 200 locaties, is blij met lokale samenwerkingen als deze. Juist omdat initiatieven uit de ‘buurt’ komen, zijn ze extra relevant en aansprekend.

Sociaal én duurzaam

Kookconcept ‘Liefs van Oma’ is een initiatief van Hagenaar Joost Hoppenbrouwers die zijn project baseerde op drie pijlers: Ouderen uit hun isolement halen, gezond eten en werken aan duurzaamheid. Jonge vrijwilligers zetten zich in om ouderen een zinvolle dagbesteding te geven. Eenzaamheid op oudere leeftijd is namelijk een steeds groter probleem. Ook staat de startup voor ‘no waste’: de gebruikte groenten zijn nog prima om te verwerken in bijvoorbeeld soep of stamppot, maar hebben de uiterste verkoopdatum bereikt of hebben de verkeerde vorm. ‘Liefs van Oma’ is ambitieus en wil in de toekomst verder uitbreiden.

Vitam verzorgt de F&B dienstverlening op bijna 200 locaties door heel Nederland, maar ziet lokaal ondernemerschap als een van haar krachten. Nederland telt uiteenlopende kleinschalige initiatieven, die met elkaar enorm waardevol zijn voor onze maatschappij en wereld. Het feit dat een initiatief van ‘om de hoek’ is, maakt het persoonlijk en relevant en is daardoor juist succesvol.

Een ander voorbeeld is het Vitam restaurant bij de Gemeente Nijmegen, waar speciale taarten worden aangeboden. Deze gezonde(re) taarten worden gemaakt van ingrediënten die anders worden weggegooid en gebakken door werkloze immigranten, die hierdoor kans op zinvol werk krijgen.

Reageer op dit artikel