nieuws

Lunchrooms: geen openheid hygiëne

Fastfood

Driekwart van de 2.000 lunchrooms in Nederland weigert om de stand van zaken op het gebied van hygiëne openbaar te maken. Een oproep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om hierover een Veilig Voedsel Verklaring in te vullen, werd massaal genegeerd.

Lunchrooms: geen openheid hygiëne

Slechts 500 van de circa 2.000 lunchrooms in Nederland gaven gehoor aan de oproep. De horecagelegenheden lopen daardoor een zogenoemde Horeca Inspectiekaart mis. Consumenten kunnen daaraan aflezen of een lunchroom als veilig, hygiënisch en ongediertevrij is beoordeeld. Dit schrijft dagblad Metro.

Openheid op de website

Door niet mee te werken, snijden de eigenaren zich volgens de NVWA zelf in de vingers. ‘Het is in het belang van de lunchrooms zelf. Inspecteurs zullen uiteindelijk alle lunchrooms controleren, maar zonder die controle staat een lunchroom voorlopig als ongecontroleerd te boek op de website’, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Rood, oranje, groen

Het is de bedoeling dat de NVWA steeds meer gegevens van horecabedrijven gaat publiceren. De proef start echter bij de lunchrooms. Horecabedrijven worden met kleur gemarkeerd: groen, oranje em rood. Van witte bedrijven zijn geen recente controlegegevens beschikbaar.

Discussieer mee over de openbaarmaking van de NVWA op Misset Horeca Connect.

Reageer op dit artikel