artikel

Verbouwen of verhuizen?

Horeca

De zaken gaan goed. U draait een behoorlijke lunch en ’s avonds weten de gasten, zakelijk en privé, de weg naar uw restaurant goed te vinden. Maar u merkt in alles dat u aan uw plafond zit. Wanneer u de groei in omzet en kwaliteit wil continueren, moet u uitbreiden. Uitbreiden door bijbouwen, verhuizen en met een groter restaurant doorgaan of een tweede zaak erbij? Wat zal het zijn?

Simpele vragen, moeilijke antwoorden. Horeca Journal legt zijn oor te luisteren bij Leon en Bianca Winthaegen, die onlangs hun restaurant De Boterbloem in Heerlen hebben verbouwd en uitgebreid.

Knusse stadsvilla
De Boterbloem is als een klein eiland in een weidse oceaan. Rondom hoge kantoorbouw met veel glas, beton en grote stenen vlakken: businessdistrict Heerlen. Voor het oog niet zo aantrekkelijk, voor de omzet juist wel, want de Winthaegens hebben sinds hun start, zes jaar geleden, veel zakelijke gasten voor lunch en diner. De Boterbloem zelf heeft vanbuiten en vanbinnen iets van een knusse, oude stadsvilla, vóór de verbouwing plaats biedend aan tweeëntwintig gasten, na de ingrijpende aanpassing, dubbel zoveel.

De mening van de gasten
Er was reden genoeg om de bakens te verzetten”, legt Leon Winthaegen uit. “De ruimte voor de gasten werd te klein en de keuken al net zo. De woning boven werd met ons vieren ook passen en meten. We hebben apart wonen overwogen, maar ik wil graag dicht in de buurt van de kinderen blijven. We zijn ook naar een nieuw restaurant gaan kijken. In Brabant was een bedrijf waar we, vergeleken met nu, voor evenveel vierkante meters, veel en veel meer geld kwijt zouden zijn geweest. We hebben uiteindelijk gekozen voor uitbreiding. In alle rust hebben we dat traject afgelegd. Eerst onze plannen door een architect laten vertalen en later bij een ingenieursbureau neergelegd. Heel leuk was, dat zelfs onze gasten hun mening hebben kunnen geven. De vergunningen kwamen gemakkelijk af, omdat de gemeente Heerlen blij is met De Boterbloem. Toen ik mijn handtekening ging zetten voor de financiering, was ook het proces [ check Will ] af.”

De extra’s
Voor de verbouwing heeft Winthaegen de financieringsvoorstellen naast elkaar kunnen leggen, omdat hij ongeveer de helft uit eigen middelen kon betalen. “De percentages voor de lening liepen niet zo uiteen. Dus ben ik gaan kijken wat ik er in de extra’s voor terugkreeg. Op die manier kwam ik bij overbuurman ING uit, die hier met zijn relaties vaak komt eten. Daar zijn afspraken over gemaakt. De verbouwing kostte in totaal zeseneenhalve ton. Ruim vier ton voor de verbouwing en twee ton voor de inrichting, waarvan bijna de helft voor de keuken. Ik heb veel ergonomische verbeteringen aangebracht. Met de nieuwe Paluxkachel is de temperatuur in de keuken beter beheersbaar dan met een gasverbrander.”

Oud en toch nieuw
Het resultaat is indrukwekkend. Zonder dat de ‘knusse’ ambiance is aangetast, is het restaurant twee keer zo groot geworden. De parketvloer van het oude gedeelte loopt over in donkere tegels, maar het lijkt of het altijd al zo geweest is. De kleur van zacht groene gordijnen en muren passen goed bij de met lijnzaad [ olie? ] bewerkte tegel. De verlichting is een luchtige, metaalgedraaide constructie naar eigen ontwerp en het grote hoge raam achter in de eetzaal, doet bijna ouderwets aan. Het hoort gewoon zo. Op de lange blinde muur is een glas-in-loodraam dat er al jaren lijkt te zitten. Toch is het allemaal nieuw. De keuken is een paradijs, waar ruimte en bereikbaarheid opvallen, ondanks de zes vierkante meter. Aandacht vragende details? Het mooie glasservice en de per tafel verschillende verlichtingselementen.

Aanpassing formule
De formule van De Boterbloem is ook met de uitbreiding blijven staan als een huis. “Het is cliché”, zegt Winthaegen, “maar we brengen een eerlijk product in een aimabele omgeving . De prijs-kwaliteitverhouding is goed, van keuken tot kelder. Over het terugverdienen van de investering maak ik me niet zo druk. Daar heb ik nog wel een jaar of tien de tijd voor. Als ik om het geld gedwongen zou zijn geworden mijn formule aan te passen, dan zou ik het hele avontuur hebben afgeblazen, want ik moet me er lekker bij blijven voelen.”

Verbouwing op stapel?

Staat er bij u ook een verbouwing op stapel? Dan kunt u baat hebben bij de ‘Handleiding Bouwen & Verbouwen’. Deze praktische gids geeft tips over de planning, kosten en vergunningen en voor een optimale samenwerking met bijvoorbeeld aannemer en architect. Leden van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) kunnen deze bestellen bij KHN, tel.: 0348-489489 of via internet: www.horeca.org. De prijs is ƒ 39,- (excl. BTW.)

Reageer op dit artikel