artikel

Airco maandelijks onderhouden

Horeca

Lees hier hoe u de airco het beste kunt onderhouden.

Wat veel mensen niet weten of gewoon vergeten is dat een kleine maandelijkse schoonmaakbeurt van de airco veel onheil kan tegengaan. Met zo’n beurt voorkomt u dat het filter dicht gaat zitten, met alle vervelende gevolgen van dien. Een verstopt filter laat geen lucht meer door en dat werkt ijsvorming in de hand. Het gevolg daarvan is dat de verdamper invriest. Hij scheidt geen koude lucht meer af en bovendien gaat op den duur de compressor stuk.

Wachttijd
De airco geeft natuurlijk de geest als u hem het hardst nodig heeft. Monteurs draaien dan ook overuren in het begin van het voorjaar, als veel ondernemers er opeens achterkomen dat hun airco het niet meer doet. Als het eenmaal zover is, moeten de gedupeerden niet zelden genoegen nemen met enkele dagen wachttijd voordat ze aan de beurt komen. Reden genoeg om onderhoud te plegen aan de airco. Dat onderhoud komt op het volgende neer:

  • Het voorfilter onder de kraan afspoelen met lauw water.
  • Het filter daarna laten drogen om het resterende vuil vervolgens los te kloppen.
  • De andere onderdelen van de ‘uitlaat’ van de airco dienen met een stofzuiger – voorzien van een borstel om beschadigingen te voorkomen – schoongezogen te worden.
  • Reageer op dit artikel