artikel

Een bakkie troost

Horeca

‘Kopje koffie?’ Een vraag die niet weg te denken valt uit het dagelijkse leven. Nederlanders zijn immers, op de Scandinaviërs na, de grootste koffieleuten ter wereld.

Het zijn niet alleen aroma en smaak die koffie zo speciaal maken. Het is zonder twijfel de cafeïne die harten letterlijk en figuurlijk sneller laat kloppen. Cafeïne is namelijk een stimulerend middel. Het maakt het zenuwstelsel wakker, stimuleert de spijsvertering, versnelt het metabolisme en laat in de hersenen het serotoninegehalte stijgen. Een hoge serotoninegehalte wil zeggen een beter humeur. Geen wonder dus dat een kopje koffie zo lekker wakker maakt.

Miskraam
Maar zoals bij alle stimulerende midden zitten er ook ‘maars’ aan cafeïne. Teveel kan leiden tot een onregelmatige hartslag, spiertrillingen en een onrustig gevoel. Cafeïne zet ook de nieren aan tot een grotere wateruitscheiding. Veel koffie kan dus, hoe gek het ook klinkt, leiden tot uitdroging. Verder is cafeïne mogelijk schadelijk voor ongeboren kinderen. Veel cafeïne kan de kans op een miskraam of een kind met een laag geboortegewicht verhogen. Ten slotte zijn er onderzoeken die aangeven dat cafeïne ook een rol speelt bij het ontstaan van botontkalking. Het stimuleert namelijk de calciumuitscheiding. Wat te veel cafeïne is, is nog steeds niet precies duidelijk. Maar aan zwangeren en mensen met hartproblemen wordt aangeraden niet meer dan drie kopjes per dag te drinken. Gelukkig is er tegenwoordig ook lekkere cafeïnevrije koffie.

Meer dan cafeïne
Behalve de cafeïne bevat koffie nog twee invloedrijke stofjes: cafestol en kahweol. Deze kunnen het cholesterolgehalte van het bloed verhogen. Nu zitten cafestol en kahweol niet in elk kopje koffie. Filterkoffie is er vrij van omdat cafestol en kahweol in de filter achterblijven. Maar in zogenaamde kookkoffie, Turkse koffie en espresso zitten ze wel. Toch moet men een doorgewinterde koffiedrinker zijn om de verhogende hoeveelheid van deze stoffen binnen te krijgen; zo’n 10 tot 50 kopjes espresso per dag.

Reageer op dit artikel