artikel

Gastronomische Gaillacs

Horeca

Gaillac, in het Franse zuidwesten, heeft een nogal diffuus imago. Dat heeft enerzijds te maken met de grote verscheidenheid aan wijnen die deze slechts 2500 hectare tellende streek voortbrengt (maar liefst 26 soorten), en anderzijds met de sterk uiteenlopende kwaliteiten van die wijnen. Deze onduidelijkheid heeft tot gevolg dat Gaillacs wijnen gewoonlijk redelijk van prijs zijn, en daarmee de grondprijzen.

Dit laatste aspect bracht de Nederlander Lucas Schulte ertoe om samen met zijn Franse levensgezellin Béatrice Méhaye in Gaillac een wijndomein te kopen. Beiden bekeken anderhalf jaar lang zo’n veertig wijngoederen, van Bordeaux tot in de Languedoc, maar dat van Gaillac bood de beste waar voor zijn geld. De desbetreffende bezitting, Château Maresque, was niet alleen betaalbaar, maar bovendien uitstekend gesitueerd op de eerste heuvelrug benoorden het stadje Gaillac – een plek waar volgens insiders de beste rode wijnen van het gebied konden worden geproduceerd.

Koelsysteem
De koop vond vorig jaar plaats, en sindsdien hebben Lucas en Béatrice bergen werk verzet. Beiden hadden een gedegen scholing achter de rug. Lucas was onder andere wijnmaker op het Bourgognedomein van driesterrenkok Georges Blanc en de in Bordeaux geboren Béatrice werkte daar op veertien grote en kleine châteaus. Tussen de druivenstokken op hun eigen domein zaaiden de nieuwe eigenaren gras, met als doelen erosie tegen te gaan en de opbrengst per hectare op natuurlijke wijze te beperken. In de kelder werd een koelsysteem aangelegd, alsmede nieuwe bedradingen en isolatie. Tractoren en andere apparatuur schafte het Nederlands-Franse koppel eveneens aan.

Hoogste niveau
Terwijl de vorige eigenaar zo veel wijn per hectare oogstte dat deze niet eens als Gaillac mocht worden verkocht, gingen Lucas en Béatrice meteen voor het hoogst mogelijke niveau. Dat gebeurde met succes: hun rode wijnen van 1999 zijn absoluut verrukkelijk, en ook mooie maaltijdbegeleiders. De gewone Château Maresque 1999, die gecomponeerd werd uit de regionale variëteiten braucol en duras, heeft in zijn smaak veel sappig rood plus zwart fruit, samen met specerijen en een hint van leer. Het is een karaktervolle, lekkere creatie (ƒ10,60).Nog complexer en ook vleziger is de Cuvée Thomas 1999. Ook daarin zijn diverse soorten fruit royaal aanwezig, naast rijpe tannines en een snufje witte peper. In dit geval hebben braucol, cabernet sauvignon, merlot en syrah als druiven gediend (ƒ14,70).

Turkenburg Tradition, telefoon (0172) 61 37 03, fax (0172) 61 19 04.

Reageer op dit artikel