artikel

Hartige bokbierhappen

Horeca

Herfst, ik heb er nooit veel mee gehad’, zingt voorman Huub van der Lubbe op de laatste cd van De Dijk, De Zevende Hemel. Nou, daar wordt in de horeca heel anders over gedacht. De vallende bladeren leiden hier tot smakelijke, vooral consumptieve, associaties. En wat smaakt er beter bij dan bokbier? Hét najaarsbier bij uitstek. Vanaf aanstaande maandag stroomt het weer uit de kraan. En het smaakt nog beter met een hartige hap.

Bokbier heeft iets zoets. Maar ook wat bitters. Het is echt een bier van het najaar en naar mijn mening moet je daar hartige hapjes tegenover stellen. Bovendien is het een traditie die je moet koesteren.’ Aan het woord is Garry de Boer, culinair adviseur van Hanos. ‘Zomerfruit als aardbeien past er naar mijn mening dan ook niet goed bij. Maar wel hapjes met een volle smaak waarin producten van het seizoen zijn verwerkt. Pompoen. Of appel. Spek, bloedworst. Ook geitenkaas smaakt er goed bij. De bitterheid van de kaas combineert perfect met een zoetig bokbier.’

Traditie
De eerste maandag van oktober is traditioneel de datum waarop cafés en restaurants worden voorzien van het oudste seizoensbier dat Nederland rijk is, bokbier. Niet dat ieder bokbier hetzelfde smaakt. De smaak varieert van overwegend zoet (Grolsch) tot friszoet (o.a. Heineken, Gulpener en Alfa) en bitterzoet (o.a. Brand en Amstel). De smaakverschillen maken het de moeite waard twee verschillende bokbieren in huis te halen. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het succes van de Grolsch-bok ook andere brouwers ertoe heeft verleid de eigen bok zoeter te maken. Een klein proeverijtje bij de leverancier kan dus geen kwaad.

Gekoesterd
Bij de samenstelling van de hapjes heeft Garry de Boer naar eigen zeggen rekening gehouden met gemak en betaalbaarheid. Eendenrilette klinkt chic, maar kan kant-en-klaar bij de groothandel gekocht worden en is niet al te duur. Hetzelfde geldt voor pompoenboter, die eenvoudig en snel te maken is. Ook caféhouders kunnen hierdoor hun klanten op een betaalbare wijze eens iets anders voorschotelen dan bitterballen en vlammetjes. ‘Bokbier kan best iets hartigs hebben’, is De Boer van mening. ‘Een paar van de hapjes die ik gemaakt heb zou ik niet eens met wijn durven serveren, zo vol van smaak zijn ze. Maar met bokbier gaan ze goed samen.’
De bokbiertraditie moet gekoesterd worden, zo is de culinair adviseur van mening. Dat restaurants er verhoudingsgewijs maar weinig mee doen vindt hij dan ook jammer. ‘Een traditie, en dat is bokbier, moet je goed beschermen. En als je die op een leuke manier in je zaak presenteert, dan is de gast daar best gevoelig voor.’

Reageer op dit artikel