artikel

Horecatoiletten niet de vieste

Horeca

Echt schoon zijn de toiletten in de horeca doorgaans niet. Maar dat zijn ze tegenwoordig bijna nergens, zo blijkt uit onderzoek van het vakblad Service Management. Het onderzoek maakt duidelijk dat de hygiëne in de Nederlandse openbare toiletten afneemt.

Slechts ongeveer 1 op de 10 toiletten (11 procent) is werkelijk schoon. Vorig jaar was dat nog 14 procent en in 1997 17 procent. De uitkomsten zijn gebaseerd op een landelijk onderzoek naar de hygiëne in 150 openbare toiletten in warenhuizen, openbare gebouwen, horeca en gezondheidszorg. Van de damestoiletten werd 16 procent als goed beoordeeld, van de herentoiletten niet meer dan 6 procent.
De schoonste toiletten vindt men in de gezondheidszorg: 15 procent krijgt hier het predikaat ‘goed’. De horeca eindigt met 12 procent ‘goed’ als tweede en de openbare gebouwen staan met 10 procent ‘goed’ op de derde plaats. De warenhuizen eindigen met 5 procent ‘goed’ als laatste.
De zitting van het toilet bleek in 61 procent van de gevallen besmet. Tweede op de lijst van de meest vervuilde elementen stond de knop van de kraan (59 procent besmet). Van de knoppen van het spoelmechanisme werd 46 procent als ‘slecht’ beoordeeld. De handgreep aan de binnenkant van de toiletdeur kwam in 1 op de 3 gevallen (31 procent) in de categorie ‘slecht’ terecht

Een vieze boel

Het Nederlands toilet buiten de deur blijkt maar een vieze boel. En dat gaat het niet alleen om de zitting. Ook deuren, de kloppen van de spoelmechanismen en kranen zijn besmet. De schoonste toiletten staan in de gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel