artikel

Ibis-dames voeren duo-bewind

Horeca

Ibis Tilburg heeft een primeur met de duodirectiebaan. Marieke Lamberts en Lisette Veenstra zijn samen verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het hotel. In deeltijd. ‘Er moet ook tijd overblijven voor de kinderen.

Je ziet het nog niet heel veel, maar een vrouw als directeur is in de Nederlandse hotellerie allang geen zeldzaamheid meer. Twee vrouwen aan het roer wel. Hotel Ibis in Tilburg wordt sinds augustus – bij wijze van proef – gerund door twee vrouwen. De pilot is een initiatief van de overkoepelende Accor-groep, die hiermee een Europese en mogelijk wereldwijde primeur voor de hotellerie in huis haalt.

Persoonlijke omstandigheden
Proefkonijnen zijn Marieke Lamberts (31) en Lisette Veenstra (34), die hun sporen ruimschoots verdienden bij Ibis. Marieke begon tien jaar geleden als kamermeisje in de Tilburgse vestiging en schopte het tot adjunct-directeur. Lisette werkte op het hoofdkantoor in Amsterdam voordat ze een paar jaar geleden overstapte naar de uitzendbranche. Beiden zijn capabel genoeg om solo als directeur aan de slag te gaan, maar persoonlijke omstandigheden laten dat niet toe. Marieke: ‘We hebben allebei kinderen en daar moet ook tijd voor over blijven.’

Zonde
Een fulltime baan als vestigingsdirecteur zou eigenlijk aan haar neus voorbijgaan. Zonde, vond Kees van Maaswaal van Accor Economy Hotels Benelux. ‘Zonde, omdat op die manier enorm veel competentie verloren gaat voor de organisatie. Zeker met de huidige personeelskrapte kun je je dat gewoon niet veroorloven.’ Een oplossing diende zich aan met een telefoontje van Lisette, die eerder bij Ibis had gewerkt, een paar jaar geleden overstapte naar uitzendorganisatie Unique, en nu terugwilde naar de hotellerie. Op één voorwaarde: het moest in deeltijd, vanwege de kleine. Dat bracht Kees van Maaswaal op een idee. ‘Ik dacht: die meiden hebben genoeg in hun mars, we laten ze Tilburg gewoon samen runnen. Als in lagere functies parttime gewerkt kan worden, dan moet dat aan de top ook mogelijk zijn. En zeker in de 24-uursorganisatie van een hotel.’

Taken verdeeld
Marieke Lamberts en Lisette Veenstra vormen het levende bewijs. Twee maanden zijn ze nu bezig en ze hebben hun draai in de duobaan aardig gevonden. Ze werken ieder 28 uur per week. Is dat niet te weinig? ‘In je eentje zou je het daarmee niet redden. Het is een prettig gevoel om te weten dat je er niet alleen voor staat’, benadrukt Lisette. ‘Verder vullen we elkaar goed aan. Marieke is voornamelijk bezig met operationele zaken en training van personeel, terwijl mijn kwaliteiten meer liggen op het vlak van de externe contacten. Op die manier zijn de taken goed te verdelen en voorkom je dat je dingen dubbel gaat doen.’

Bijspringen
Wat niet betekent dat alles automatisch van een leien dakje gaat. Met name de 38 medewerkers van Ibis Tilburg moesten wennen aan de directie nieuwe stijl, weet Marieke. ‘Er is altijd één baas geweest, met mij als adjunct, en van de ene op de andere dag zijn er twee directeuren. We hebben onze mensen hierop zoveel mogelijk proberen voor te bereiden.’ Mede dankzij de platte organisatie binnen Ibis is de introductie van het directieduo al met al vlotjes verlopen. Lisette: ‘We zijn geen bazen die de hele dag op kantoor zitten. Waar nodig springen we bij. Het gebeurt regelmatig dat ik meehelp achter de bar. En als er toevallig een kamermeisje ziek is, dan is het niet meer dan logisch dat een van ons even assisteert.’Voor de pilot bij Ibis Tilburg is een half jaar uitgetrokken. Daarna volgt een evaluatie. Als die positief uitpakt, en alles wijst in die richting, komen ook de overige acht vestigingen van Ibis in Nederland in aanmerking voor duodirectie. Dat geldt trouwens eveneens voor de andere ketens die onder de Accor-groep vallen: Novotel, Sofitel, Mercure, Etap en Formule I. Kees van Maaswaal: ‘Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een hotel met een directievoering door twee vrouwen slechter zou draaien dan met één baas.’

Reageer op dit artikel