artikel

Kok wordt verliefd op superhete grill

Horeca

Verliefd worden op een grillapparaat. Dat overkwam kok Jorgos Georgakakis in het restaurant van zijn schoonvader. Het waren vooral de uitzonderlijke eigenschappen van het apparaat die hem aanspraken. Georgalakis staat nu te boek als importeur van deze superhete grill.

We ontmoeten hem in restaurant Panos De Griek in Wijk bij Duurstede, de zaak van zijn schoonvader, waar hij als kok heeft gewerkt en nu nog steeds bijspringt. De uit Griekenland afkomstige Jorgos Georgakakis werd daar verliefd. Niet op een vrouw, maar op een grillapparaat, ook wel shoarmamachine genoemd. De mogelijkheden van het apparaat verbaasden hem danig.

Griekenland
De verrassing werd nog groter toen bleek dat het betreffende merk in Nederland niet over een importeur beschikte. Georgakakis besloot om daar verandering in te brengen. Hij werd daarbij geholpen door het feit dat de producent eveneens uit Griekenland afkomstig is. Dat communiceert in ieder geval prettig. Het gaat hier om Cristos Polydor, die 23 jaar geleden in Duitsland van start ging met het aan de man brengen van kruiden. Polydor doet dat nu nog, maar hij bouwt daarnaast grillapparaten.

Geniale invallen
Afgaande op het verhaal van Georgakakis, die sinds afgelopen zomer als importeur te boek staat, is Polydor op zijn minst een man met geniale invallen. Hij slaagde er zelfs in om een megagrill te bouwen waarmee complete runderen gegaard kunnen worden. Tijdens de ‘Oktoberfeste’ in München wordt dat apparaat intensief gebruikt.Polydor kon aanvankelijk geen importeur in Nederlander vinden, want hij kwam ‘de juiste persoon’ niet op het spoor. Nu lijkt dat dus wel te zijn gebeurd. De nabije toekomst moet uitwijzen of de Gyrosgrill van Polydor de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken. Want er wordt de potentiële gebruikers nogal wat beloofd, zo blijkt als je de nieuwbakken importeur aan het woord laat.

Heel erg warm
Georgakakis laat tal van technische details de revue passeren, die we voor het gemak maar even laten voor wat ze zijn. Het wordt namelijk pas echt interessant als de temperatuur, die de stralers kunnen bereiken, ter sprake komt. De gebruikstemperatuur ligt bij de infrarode uitvoering maar liefst op 1100 graden, terwijl deze bij de op gas gestookte apparaten op 900 graden ligt, zo wordt aangegeven. Dat is in beide gevallen heel erg warm! ‘Andere elektrische grillapparaten, die op de markt te vinden zijn, kunnen geen temperaturen boven de 600 graden bereiken.’ Deze temperatuur is te laag, vindt hij. ‘Bij deze lagere temperaturen, wordt de buitenkant van het vlees zachtjes gegrild, terwijl de binnenkant langzaam gaart en gedurende die tijd al zijn sappen en voedingsstoffen verliest. Tegen de tijd dat de dieper liggende lagen worden gesneden en geserveerd, zal het vlees droog, taai en smakeloos zijn.’

Geheim van de grillbouwer
Hoe slaagt Polydor erin om branders te produceren die zo enorm heet kunnen worden? Dat is natuurlijk het geheim van de grillbouwer, maar iets kan daar wel over gezegd worden. De grill-elementen zijn namelijk behuisd in keramische platen, die niet alleen zorgen voor extreem hoge temperaturen maar ook het energieverbruik met minimaal vijftig procent terugdringen. Georgakakis: ‘Verschillende bedrijven hebben al geprobeerd om het na te maken, maar dat lukt gewoon niet. Polydor maakt de apparaten geheel in eigen beheer, waarbij hij zover gaat dat hij zelfs alle schroefjes en moertjes zelf maakt.’

Minder gewichtsverlies
Hij zet vervolgens alle voordelen op rij: minder energieverbruik, snellere bereiding, weinig gewichtsverlies, nauwelijks uitstraling van warmte in de omgeving en smakelijk, sappig vlees. Een – overigens niet onafhankelijke – test van de Polydorgrill wees uit dat deze ten aanzien van gewichtsverlies stevige voordelen laat noteren. Bij een ‘normale’ grill zou van de honderd kilo vlees na het grillen 55 kilo overblijven. Bij deze superhete Gyros blijft 75 kilo over; een winst van twintig kilo. Er is natuurlijk maar één manier om dit te checken; zelf de proef op de som nemen. Aspirant-kopers krijgen daarvoor de gelegenheid. Ze mogen het apparaat een dag op proef gebruiken om vervolgens hun conclusies te trekken.

Het mes
Naast het apparaat verdient ook het Gyrosmes speciale aandacht. Ook daar zitten enkele praktische foefjes in verwerkt. Dankzij een speciaal afdekplaatje, zo doet Georgakakis uit de doeken, loopt dit mes niet vast. Zo worden er nog meer voordelen opgesomd. ‘Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar met dit mes kan een kind het vlees snijden.’Nog een keer komt meneer Polydor ter sprake. Georgakakis vertelt dat zijn leverancier zelf een restaurant heeft geëxploiteerd. Daardoor was hij in staat om vanuit de praktijk na te denken over oplossingen voor allerlei problemen. ‘Vandaar dat die apparaten van hem zo praktisch zijn.’

Reageer op dit artikel