artikel

Onwelkome gasten

Horeca

Een overzicht van de meeste recente berichten van de Horeca Waarschuwingsdienst, onderdeel van het Nederlands Reserverings Centrum.

(20 november)
Hotel Heidepark in Bilthoven maakt melding van meneer Elbertsen die, in gezelschap van zijn familie, van 31 oktober tot en met 4 november in het hotel verbleef. Na die perdiode heeft de familie enkele dagen elders doorgebracht om vervolgens op 8 november weer in te checken. De gasten vertelden dat zij een huis gekocht hadden maar dat ze er nog niet in konden. De man zei dat firma Heineken, waar hij zou werken, garant zou staan voor de rekening. Dit is echter niet het geval. Nadat er proces verbaal werd opgemaakt, verliet de familie het hotel. Het blijkt dat het gezin al enige tijd in hotels en op campings verblijft zonder dat het de rekening voldoet. De man is ongeveer 1.75m, heeft kort, grijs haar, een normaal postuur en draagt een oorbel.

(20 november)
Hotel Inntel in Zaandam waarschuwt voor meneer Butterill die op 1 november ’s avonds incheckte zonder reservering. Hij betaalde ƒ50 vooruit en beloofde om de volgende ochtend een creditcardnummer af te geven en dat zijn baas contact met het hotel zou opnemen over de betaling van het verblijf. Echter, geen van beide gebeurde. Elke keer wanneer de medewerkers van het hotel ernaar vroegen, verzon hij een nieuw excuus. Op 6 november is hij vertrokken, met de kamersleutel nog in zijn bezit. De volgende dag is een personeelslid in de kamer gaan kijken en zij constateerde dat de man bagage had achtergelaten. De dag erna was de situatie onveranderd en besloot het personeel de kamer leeg te halen. De rekening van bijna ƒ2000 heeft hij nooit betaald. Butterill is een blanke man van vijftig jaar, ongeveer 1.65m lang en heeft zwart, kort, stekelig haar en een sikje. Het hotel heeft aangifte gedaan bij de politie Zaanstreek.

(19 oktober)
Hotel Meeuwis Vermeer in Rotterdam kreeg een mannelijke gast die vroeg om een hotelkamer. Hij overhandigde zijn pinpas en vertelde de medewerkers dat het klopte dat er een andere naam op stond. De man, die een verwarde indruk maakte, beweerde de baas te zijn van Endemol. Ook liet hij tekeningen zien van auto’s die hij ontworpen had.
De medewerkers probeerden de pinpas voor een aanbetaling maar dit lukte niet. Ze namen contact op met de Postbank om te checken of de pas gestolen was maar dit bleek niet het geval. De man is circa 1.70m – 1.75m. lang, heeft een normaal postuur, donkerbruin haar en draagt een toupet. Hij was gekleed in een lichtgekleurde regenjas en had twee zwarte tassen bij zich met het logo van de NOS.

(29 september)
Hotel De Meulenhoek in Exloo meldt dat op zondag 24 september een man een kamer reserveerde voor vier nachten. Hij is even op de hotelkamer geweest maar vertrok na een telefoontje naar Veendam. Later kwam hij terug om te eten. Vervolgens ging hij nog even naar zijn kamer om daarna het hotel te verlaten en niet meer terug te komen. De man heeft de kamersleutel nog in zijn bezit. Deze persoon, die gereserveerd heeft onder de naam Terpstra uit Vlissingen, is circa 40 jaar, 1.75m lang, heeft een stevig postuur, een lichtgetinte huidskleur, zwarte haren en een dito snorretje. Hij sprak met een Rotterdams accent.

(29 september)
De politie Rotterdam Rijnmond (district Rotterdam centrum) waarschuwt voor drie oplichters die toeristen, vaak van Aziatische afkomst, lastigvallen. De slachtoffers worden in het Engels aangesproken door een persoon die zich voordoet als toerist (dader 1). Hij vraagt hun óf de weg naar het centrum óf dat ze buitenlandse valuta kunnen wisselen. Nadat hij ze aangesproken heeft, komen er twee mensen (dader 2 en 3) bij staan die zich uitgeven als politieagent. Zij legitimeren zich met een badge of door een kaartje met politiestempel.
De signalementen: dader 1 (toerist) is een man van circa 35 à 40 jaar en vermoedelijk van Arabische of Zuid-Europese afkomst. Hij heeft een rond gelaat, een lichte stoppelbaard en een enigszins grijzige huidskleur. Hij is ongeveer 1.70m lang. Dader 2 (nepagent) is een blanke man van circa 30 jaar oud. Hij heeft kort, donker haar, een slank postuur, een gladgeschoren gezicht en enigszins ingevallen wangen. Hij is ongeveer 1.80m lang. Dader 3 (nepagent) heeft een lichtgetinte huidskleur, is circa 30 jaar, 1.85m lang, heeft kort, donker haar en een stoppelbaardje. De politie vraagt iedereen die de daders herkent, contact op te nemen met R. de Pater, hoofdagent rechercheur. Zijn telefoonnummer is (010) 2740472 of (010) 2747741.

(20 september)
Golden Tulip in Leiden vraagt aandacht voor Wessel Koning (21 jaar) uit Amsterdam. Hij zei één nacht te willen verblijven en gaf bij het inchecken zijn paspoort en creditcardnummer. Toen hij de volgende middag nog steeds op zijn kamer verbleef, vroeg men of hij wilde verlengen of vertrekken. Koning gaf een ontwijkend antwoord waarop het personeel hem nadrukkelijk vroeg wat hij wilde. Vervolgens werd hij agressief in zijn taalgebruik en beledigde de werknemers.
Daarop belde het personeel met de creditcardmaatschappij maar kreeg geen authorisatie. Wel schepte Koning volgens Golden Tulip op over zijn ongelimiteerde krediet bij ABN AMRO.
Uiteindelijk heeft de politie hem meegenomen naar het bureau. Het vermoeden bestaat dat Koning al eerder op dergelijke wijze in een hotel is verbleven of dat in de toekomst nog zou kunnen doen. Golden Tulip vraagt collega’s die dit meegemaakt hebben, contact op te nemen met de politie in Leiden. Wessel Koning is circa 1.90m lang, heeft een gebruind, Spaans uiterlijk en zwart haar.

(18 september)
Cok Hotel aan de Koninginneweg in Amsterdam roept zijn collega’s op, op te passen voor meneer en mevrouw Brown. Op vrijdag 15 september checkten zij in en betaalden de kamer contant. De tweede nacht en de extra kosten die het paar op de kamer maakten, zijn echter niet betaald. Zondagochtend vertrok het stel. Meneer Brown, 31 jaar, is een gekleurde man van circa 1.90m. Zijn echtgenote, 25 jaar, is lichtgekleurd en ongeveer 1.70m.

(15 september)
Hotel Floris in Rotterdam waarschuwt voor de heer Frans die onlangs het hotel verliet zonder de rekening van ƒ2025 te betalen. Hij is geboren in Seoul en heeft een Chinees uiterlijk. Volgens Hotel Floris werkt meneer Frans momenteel via het uitzendbureau Klaar voor de Start aan de Rijswijkseweg in Den Haag.

(14 september)
Crown Plaza Promenade
in Den Haag waarschuwt voor een Arabische man van circa 40-45 jaar die geld wilde wisselen en vroeg om ‘schone’, niet-gekreukte biljetten van ƒ50 en ƒ100. Nadat hij gewisseld had, zowel met Nederlandse guldens als met US Dollars, bekeek hij de biljetten en verdween hij. Later bleek dat het hotel een fors bedrag miste.
De man, kort en stevig van postuur en gekleed in een donker zakenkostuum, had een handlanger bij zich, eveneens een Arabier, die het personeel probeerde af te leiden. Deze man heeft een normaal postuur, is netjes gekleed en ongeveer 35-40 jaar oud. Crown Plaza vraagt alle collega’s die met deze mensen te maken hebben (gehad) met hen contact op te nemen (070) 3525161 en/of het buro Nieuwe Parklaan in te lichten (070) 3103052.

(14 september)
Hotel Inntel in het centrum van Amsterdam had gasten die gebruik maakten van een gestolen Euro/Mastercard met het nummer 54 70 42 00 40 05 28 47 en vervaldatum 05/02. Het gaat om een man in een rolstoel, die soms met een stok liep, zijn vrouw, kinderen en een babysitter die incheckten onder de naam ‘Maammak’. Allen hebben een donker getinte huid.

(14 september)
Novotel in Den Haag had last van een klant die slechts een gedeelte van zijn rekening betaalde. Het gaat om de heer Foley die, als lid van de Novotel Clubcard, vaste gast is in het hotel. Tijdens zijn laatste overnachting heeft hij echter niet de volledige rekening betaald. De volgende gegevens vulde hij in op zijn politiefiche: mr. L. Foley. 120, Beechdaleroad. NG8 3LL Nottingham, England. Novotel raadt collega’s aan om deze gast pas toe te laten na een ‘dikke’ vooruitbetaling aangezien hij tevens gebruik maakt van pay-tv en telefoon.

Reageer op dit artikel