artikel

Knus (Delft)

Horeca

Zo’n zes jaar geleden verlieten Joost en Ushi Verhoeff hun populaire café Kobus Kuch aan de Delftse Beestenmarkt om het ‘wat rustiger aan te doen’. Op een mooie, maar onmogelijke plek, aan het doodlopende eindje water van de Delftse Hout, kochten ze een oud botenhuis, waar ijsjes, frites en koffie werden verkocht. Ze noemden het Knus en dat was het ook.

‘In feite was Knus niet meer dan een schuur. Je kon er niets fatsoenlijks eten en regelmatig zaten de deuren dicht vanwege slecht weer. Maar iedereen vond het fantastisch. Knus liep als een trein. Omdat het zo knus was. Kneuterig, zo je wilt. Oma-schilderijtjes aan de muren, Oud-Hollandse spreuken, bloemetjesbehang. Bijzonder gezellig. Maar tegelijkertijd drie keer niks.’

Van de gemeente Delft kwam vorig jaar het initiatief om de zaken anders aan te pakken. Joost en Ushi konden het terrein waarop Knus stond kopen en er een gloednieuwe exploitatie op bouwen. En zo geschiedde. Verschillende architecten kregen van Joost en Ushi een lijstje met steekwoorden waaraan de nieuwbouw moest voldoen: veel schoorstenen, een leien puntdak, veranda’s, drie terrassen. Eén van de architecten kwam naar aanleiding hiervan met een maquette aan. ‘Exact wat we in ons hoofd hadden. We konden meteen aan de slag. In acht maanden tijd is de oude Knus tegen de grond gegooid en de nieuwe Knus verrezen. Ons droombedrijf. Een sprookje. In het begin reed ik gewoon af en toe langs om te zien of het wel echt waar was.’

De nieuwe Knus heeft inderdaad een opvallend puntdak gekregen, opgebouwd uit leiplaten. De buitenmuren zien eruit als hout, maar zijn feitelijk van weerbestendig materiaal gemaakt. Op het dak diverse schoorstenen, rondom het bedrijf drie terrassen. Wat gebleven is: het water, de aanlegsteigers en natuurlijk de roeibootjes en waterfietsen.

Fameus, en dus ook niet van het programma geschrapt, zijn de diverse arrangementen. Borrelbootjes, picknicken, klootschieten, puzzel-wandeltochten, piratentochten en natuurlijk de bekende Knus-barbecuebuffetten. ‘We willen nu het hele jaar door met partijen gaan werken’, zegt Joost. ‘Dus ook barbecuen in de winter.’

Behalve barbecue- en andere vooraf besproken feesten, blijft de exploitatie van Knus beperkt. Over een restaurantfunctie wordt niet gepiekerd in huize Verhoeff. ‘Het moet wel leuk blijven. Als je niet oppast, ga je veel te hard werken. En daar is het leven te mooi voor. Dat zou zonde zijn. Je moet nooit harder werken dan nodig is om leuk te kunnen leven. Als ik quitte draai, ben ik gelukkig.’Zavelpad 3. Tel (015) 212 29 90. Openingstijden: doordeweeks vanaf 12.00 uur bij mooi weer. Zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur (zomer) of 11.00 uur (winter). ‘s Avonds gesloten tenzij gereserveerd. Prijsindicatie: barbecuebuffet ƒ45,-.

Opmerkelijk

Hoewel Knus gezien de aard en ligging een typische dagzaak is, komt slechts 30 procent van de omzet overdag tot stand. Van die 30 procent wordt niet meer dan een tiende door de week gerealiseerd. Het geld komt dus voor het leeuwendeel van feesten en partijen. Het chique publiek laat Knus doorgaans links liggen. ‘Wij zijn er voor bejaarden, kinderen, loslopende honden en gekken. En ik kan je vertellen: da’s een heel leuke doelgroep.’

Reageer op dit artikel