artikel

Even weg van de aarde in Enschede

Horeca

Ieder benul van de buitenwereld verdwijnt binnen de muren van Miracle Planet, de nieuwe uitgaansboulevard in Enschede. Entertainment wordt er met hoofdletters geschreven; feesten, seminars, vergaderingen en presentaties komen er in een heel ander licht te staan. Een maanlandschap, een mijnschacht, een verwoeste stad en een lauwwarme oceaan voor diepzeeduikers, het zijn slechts enkele van de vele sferen die Miracle Planet heeft gecreëerd.

Even weg van de aarde in Enschede

Pal naast het voetbalstadion van FC Twente lag jarenlang een enorm terrein braak. Bestemming: recreatief. Projectontwikkelaar Adri Lohuis wist er wel raad mee. Hij liep al jaren rond met het plan om, analoog aan de vele meubelboulevards in ons land, een entertainmentboulevard te bouwen. Die boulevard is er nu: Miracle Planet. Een investering van 130 miljoen gulden. Drie ultramoderne gebouwen, rondom een plein dat in de zomer moet veranderen in een heel groot terras.
Miracle Planet kent veel doelgroepen. Basis is echter het bedrijfsfeest. Als het moet, kunnen er 15.000 mensen tegelijkertijd terecht. Kleine groepen en particulieren zijn ook welkom, afhankelijk van hun wensen. Zo is er de megabioscoop Cinestar, waar alleen al 2730 filmbezoekers over tien zalen verspreid in passen.

Grolsch beugelcafé
Rondom de bioscoop liggen diverse eet- en drinkformules. Een Ierse pub, bistro De Vier Jaargetijden, Grieks restaurant Aphrodite, grillroom-shoarma Femi’s én het eerste Grolsch beugelcafé, waar het bier slechts in Grolsch beugelflessen over de toonbank gaat.
Er is een hypermoderne discotheek, The Miracle, waar ieder weekend duizenden dans- en sciencefictionliefhebbers samenkomen. Starworld is de evenementenhal voor popconcerten, beurzen, sportevenementen en wat dies meer zij. De zaal is op alle denkbare manieren in te richten en biedt alleen al plaats aan 10.000 bezoekers.
Soccer World bestaat uit maar liefst vijf verschillende voetbalcafés.In het Braziliaanse café ligt een grote zandbak waar voetvolley gespeeld kan worden. In het Italiaanse café kunnen de gasten penalty’s nemen en in de Duitse skihut wordt volop geproost op de prestaties van de Mannschaft. Het Nederlandse voetbalcafé is zoals je dat ten tijde van WK’s en EK’s ook elders in het land kunt vinden.

Arsenal
Klap op de vuurpijl is het Arsenal café, waar de topclub uit de Engelse Premier League centraal staat. Midden in het café staat een complete rode dubbeldekker en achter in de zaak kunnen gasten levendtafelvoetbal spelen. Ze worden hiervoor in gekleurde tuigjes gehangen die over een soort gordijnrails heen en weer geschoven worden. Een hilarische voetbalwedstrijd met weerloos bungelende spelers is het gevolg.
Omdat een complex van het formaat van Miracle Planet over een waterreservoir moet beschikken in geval van calamiteiten, staat er op de boulevard een cilinder met een inhoud van maar liefst 1,3 miljoen liter water. En zolang dat water niet gebruikt hoeft te worden om branden te blussen, doet het immense reservoir dienst als duiktank. Cursisten kunnen hun PADI-duikbrevet halen en bezitters van zo’n brevet kunnen zich in Dive World rustig voorbereiden op een echte duiktrip elders op aarde. Overigens kunnen ook bezoekers zonder brevet onder begeleiding van een instructeur tien meter de diepte in duiken.
Aan de strandbar, die via glas uitzicht biedt op de duikers, zijn exotische drankjes en hapjes verkrijgbaar.

Moonlight bowling
Naast de duiktank is ook een modern bowlingcentrum te vinden. De standen worden bijgehouden op ultramoderne, computergestuurde beeldschermen en natuurlijk is er, zoals in de meeste moderne bowlingcentra, de mogelijkheid in het donker te bowlen. ‘Moonlight Bowling’ heet dat in Enschede. De lichten gaan uit en alleen de kegels en de ballen geven licht. Bij de bowling hoort een eigen barbecuerestaurant, waar overigens ook gewoon een drankje gedronken kan worden.
Het derde gebouw op de Enschedese feestboulevard herbergt Speed World en Adventure World, voor respectievelijk racefanaten en avontuurlijk ingestelde gasten. In Speed World is onder meer een kartbaan te vinden, geheel aangekleed in de stijl van Monte Carlo. Dia’s van deze beroemde Formule 1-stad zijn geprojecteerd op de wanden en allerlei attributen uit de racesport zorgen voor de verdere aankleding van het parcours.

Monte Carlo
Uiteraard is ook hier weer gezorgd voor de nodige horecavoorzieningen: in café-restaurant Het Casino heerst de sfeer van Monte Carlo. Met behulp van tussenwanden is de grote ruimte naast de kartbaan ook in te richten als een verzameling van kleinere vergader- of presentatiezalen. In Speed World bevindt zich ook Moon Desert, een in een mysterieus schemerdonker gelegen maanlandschap vol kraters en kuilen. Met speciale eenpersoons maanwagentjes à la James Bond, kunnen de bezoekers, overigens met een slakkengangetje, het maanlandschap verkennen. Omdat het hier en daar aardedonker is op het parcours en er overal onvermoede oneffenheden in het parcours kunnen optreden, valt er wel eens een wagentje om. De karretjes zijn echter voorzien van een kooi en zijn dermate stevig dat zich totnogtoe geen ongelukken hebben voorgedaan. Een al even mysterieus café-restaurant geeft via een grote ruit goed zicht op de prestaties van de ‘moonracers’.

Mijnschacht
Even verderop, in het zogenaamde Adventure World, zijn misschien wel de spectaculairste attracties te vinden van Miracle Planet. Miracle Mountain is een immense ruimte die via een soort mijnschacht te bereiken is. Alle bezoekers worden gehuld in een overall en voorzien van een mijnwerkershelm en een geweer. Via duistere paadjes belanden de dolende gasten in een vrijwel ondoordringbare jungle van moerassen, bewegende vloeren en muren, en allerlei onvoorziene gevaren. Na een reis van maar liefst twee kilometer, waarin diverse vijanden geëlimineerd moeten worden met behulp van het geweer, bereiken de gasten hun einddoel.Dat einddoel is het fascinerende mijnwerkersrestaurant. Meestal staat daar na afloop van de survivaltocht een uitgebreid buffet klaar in de afgedankte kolenwagentjes uit een allang gesloten mijn in Duitsland. Het mijnwerkersrestaurant is ook weer voorzien van een groot raam. Het uitzicht is echter niet het terrein van Miracle Mountain, maar dat van een ander spel, Meteor City.

Meteoriet
Meteor City is een minstens zo onheilspellend decor in Adventure World. Een stad die schijnbaar door een meteoriet is verwoest, biedt twee ploegen de gelegenheid tot lasershooten. Midden in de ruimte staat een afgedankt treinstel, er zijn loopbruggen, riolen, ravijnen en half ingestorte huizen waar de deelnemers zich in kunnen verschuilen. Doel van het spel is een geheime waterbron te vinden en op weg naar die bron niet neergeschoten te worden door de tegenpartij.

Concepten gebundeld
Miracle Planet denkt door deze bundeling van concepten de almaar veeleisender wordende zaken- en uitgaanswereld op maat te kunnen bedienen. Voor serieuze presentaties staan er diverse ruimten in allerlei sferen ter beschikking. Niet alleen de genoemde restaurants en zalen, maar los daarvan nog allerlei ruimten, waaronder een grote Engelse bibliotheek. Alle denkbare combinaties zijn, op verzoek, te maken.
In totaal zijn er 16 vaste horecagelegenheden te vinden op het hele complex. Deze worden allemaal geëxploiteerd door John en Hans den Besten van het Epese concern Den Besten Horeca Exploitatie, dat onder meer ook de dierentuin van Emmen van horeca voorziet.
Alle inwoners in een straal van 60 kilometer rondom Enschede behoren tot de basisdoelgroep, maar de ervaring heeft inmiddels al geleerd dat er ook groepen van veel verder komen. De bedoeling is dat uiteindelijk zo’n 60 tot 70 procent van alle klandizie uit de zakenwereld komt.

Miracle Planet in cijfers

capaciteit: 15.000 gasten
investering: 130 miljoen gulden
aantal horecabedrijven: 16
aantal vaste medewerkers:80
aantal flexwerkers: 350

Reageer op dit artikel