artikel

Gastheerschap: watermanagement

Horeca

Als restaurants standaard water indekken is dat sympathiek, maar daarmee vermindert wel de kans dat er mineraalwater wordt besteld.

Bij De Librije in Zwolle wordt na de wijnkeus aan de gasten gevraagd of ze tafelwater willen gebruiken en of dat ijswater of een fles water moet zijn. Indien de keus op een fles (mineraal)water valt, wordt gevraagd of dat met of zonder koolzuur moet zijn en of er voorkeur is voor een bepaald merk.
Met ijswater wordt bedoeld: een grote kan gewoon eerlijk kraanwater met blokjes ijs. Er wordt vanuit gegaan dat de gasten wel begrijpen dat ijswater gratis wordt verstrekt en dat mineraalwater op de rekening komt te staan.
Gezorgd wordt dat, net als bij de wijn, de waterglazen tijdig worden bijgevuld. De waterfles staat niet op tafel, tenzij erom gevraagd wordt.Een sympathieke vorm van ‘watermanagement’. De keus wordt aan de gast gelaten, terwijl de kans om water te verkopen niet bij voorbaat al wordt uitgesloten.Tip: laat de lege waterflessen bij de tafel staan, zodat er nooit misverstanden kunnen ontstaan over het aantal flessen dat is gebruikt.

Reageer op dit artikel