artikel

HACCP

Horeca

Weet u waarom producten in de koelkast ook bederven? En heeft u een idee hoe het komt dat vacuüm verpakte artikelen langer houdbaar zijn? Hier vindt u een aantal handige wetenswaardigheden over de invloed van micro-organismen op de houdbaarheid van producten.

Weet u waarom vacuüm verpakte producten langer houdbaar zijn?
Dit komt omdat er geen zuurstof in de verpakking zit. En de meeste micro-organismen hebben zuurstof nodig om te kunnen groeien.

Weet u waarom producten boven de 65 graden niet snel bederven?
Dat is omdat micro-organismen boven deze temperatuur niet groeien.

Weet waarom producten in de koelkast ook bederven?
Sommige micro-organismen kunnen groeien in de koelkast. Wel groeien ze meestal langzamer. Hierdoor blijft het product langer houdbaar, maar op den duur bederft het dus toch.

Weet u waarom zure producten zoals azijn, augurk en yoghurt langer houdbaar zijn?
De meeste micro-organismen kunnen niet of slechts langzaam in zure producten groeien. In het algemeen geldt: hoe zuurder het product des te langzamer het bederf.

Weet u dat niemand precies weet hoeveel mensen per jaar ziek worden als gevolg van bedorven voedsel?
Getallen van 1 tot 2 miljoen gevallen per jaar worden als schattingen genoemd. Het is zo moeilijk omdat niet iedereen naar de dokter gaat en niet alle gevallen gemeld hoeven worden. En weet u dat men schat dat 10 tot 50 procent van de ziektegevallen veroorzaakt wordt door de horeca? Het is waar dat mensen die ziek worden heel snel een restaurantbezoek de schuld geven. Daarom juist is het zo belangrijk dat u zeker weet dat het HACCP-systeem goed werkt.

Weet u dat de overheid het hygiëneprobleem in het huishouden ook erkend heeft en een grote voorlichtingscampagne begonnen is? Er is zelfs een hygiënecode voor huishoudens verschenen.

Reageer op dit artikel